Trafik kazaları tarihe karışacak

Trafik kazaları tarihe karışacak

Mevcut yeni nesil otomotiv güvenlik teknolojileri sayesinde ölümcül kazaları artık önlemek mümkün. Yorgunluk tespit sistemi, şerit koruma desteği, takip mesafesi alarmı gibi pek çok teknoloji yeni otomobillere entegre edilebiliyor.

Her gün yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği ölümcül trafik kazaları yeni nesil otomobil teknolojileri sayesinde artık önlenebilecek. Dünya otomobil devlerinin uluslararası standart haline getirdiği tam donanımlı araçların Türkiye’ye de özellikle okul servisleri ve genel toplu taşıma için kalıcı çözümler getirmesi bekleniyor.


Yeni üretilen tam donanımlı üst düzey araçlarda tüm güvenlik teknolojileri standart olarak yer alırken, yarı donanımlı otomobillerde ise sistem, ekstra fiyat farkıyla isteğe bağlı olarak sunuluyor.Tam güvenlik donanımı ortalama 5 bin liraya mal oluyor. Yeni nesil güvenlik çözümleri doğal olarak her araca entegre edilemiyor. Bunun için otomobilin bu sisteme uygun olarak tasarlanmış olması gerekiyor.

Sürücüsünü tanıyor

Otomobiller için üst düzey güvenlik teknolojileri geliştiren Bosch’un bu alandaki sürücü destek çözümleri dikkat çekici. Örneğin sürücülerin yorgun olduğunu algılayarak uyarı veren, fren pedalına geç basma ya da hiç basmama nedeniyle gerçekleşen arkadan çarpmaları en aza indiren, şerit değiştirme ya da şeritte kalmada sürücüye destek veren bu sistemler yaşam kurtarıyor.
 
 
İşte bazı yeni nesil çözümler:

Otomatik olarak frenleme

Otonom Acil Frenleme: Muhtemel bir engel tespit ettiğinde yardımcı frenleme sistemini acil durma için hazırlıyor veya sürücü tepki vermediğinde otomatik olarak frenleme başlatıyor.

ACC: (Adaptif hız kontrol sistemi) Sistem, otomatik olarak gaz ve frenleme yaparak hızı trafiğin akışına göre ayarlıyor.

Şerit Desteği: Sürücü şeritten kasıtlı veya kasıtsız olarak ayrıldığında, sürücüyü uyararak kazaların önüne geçiyor.

Yorgunluk Tespit Sistemi: Sistem, direksiyon başında mikro uyku, azalan konsantrasyon ve yorgunluk gibi sürüş güvenliği açısından son derece tehlikeli olan durumların ilk işaretlerini erkenden tespit edebiliyor. Örneğin, Bosch’un Yorgunluk Tespit Sistemi, yorgunluğa özgü kalıpları yakalamak için, direksiyon açı sensörü veya elektrikli direksiyon kullanımından yararlanarak sürücünün direksiyon kullanma davranışını sürekli olarak analiz ediyor. Sistem aynı zamanda her türlü ani, küçük direksiyon hareketlerini de fark ediyor. Ardından sürücüye uyuklamaya başlamadan önce bir mola vermesi için sesli veya görsel bir uyarı gönderiyor.

Akıllı Far Kontrolü: Taşıt gece vakti veya tünel içerisinde sürülürken kısa farlar gerektiği şekilde otomatik olarak açıp kapatıyor. Eğer far kontrolü önde herhangi bir taşıt ya da karşıdan gelen bir araç görmüyorsa uzun farları da otomatik olarak açıp kapatıyor.

Yolda durum tespiti yapıyor

Vodafone ve Microsoft’un desteğiyle gerçekleştirilen Euro Cloud etkinliğinde bu konuya dikkat çeken Microsoft Genel Müdür Yardımcısı Onur Koç da “Mevcut teknolojik sistemler artık araçta arıza olduğunu ya da sürücünün aracı kullanamaya-cak kadar yorgun olduğu bildiriyor. Yani sıklıkla aracın tüm teknik aksa-mıyla ilgili durum tespitleri yapılabiliyor. Bu araçlar çoğaldıkça kaza oranları da minimuma inecek” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.