Trump'ın görevden alınması Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi!

Trump'ın görevden alınması Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi!

ABD Başkanı Donald Trump,  ABD Temsilciler Meclisi'nin oylaması sonucu azledildi. Trump'a şimdi ne olacak?

ABD Temsilciler Meclisi, oylama sonucunda ABD Başkanı Donald Trump'ın azline karar verdi.

ABD Kongresi'nin iki bileşeninden biri olan Temsilciler Meclisi'nin azil kararı almasından sonra konu ABD Senatosu'na taşınacak.

Trump'ın Cumhuriyetçilerin kontrolündeki ABD Senatosu'nda azledilmesi için 20 Cumhuriyetçi senatörün saf değiştirmesi gerekirken, bu senaryo gerçekçi gözükmüyor.

ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu, Trump'a yönelik 'görevini kötüye kullanmak' ve 'Kongrenin işleyişini engellemek' suçlamalarından oluşan iki azil maddesini 197 - 230 ve 198 - 229 oy ile kabul edildi. 

 

TRUMP AZLEDİLEN 3. BAŞKAN

 

Trump, Temsilciler Meclisi tarafından azledilen üçüncü başkan olarak tarihe geçti.

Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi, geçen hafta Trump'a yönelik "Görevini kötüye kullanmak" ve "Kongrenin işleyişini engellemek" başlığından oluşan azil maddelerini onaylamıştı.

Adalet Komitesi'nin Temsilciler Meclisi'ne konuyu göndermesinin ardından gerçekleşen oylamada salt çoğunluk gerekiyordu.

Azil süreci şimdi ABD Senatosu'na taşınacak; Senato'da salt çoğunluk değil, üçte iki çoğunluk gerekiyor.

ABD Temsilciler Meclisi daha önce 7'inci ABD Başkanı Andrew Johnson'ı ve 42'inci ABD Başkanı Bill Clinton'ı azletmiş ancak üçte iki çoğunluğun gerektiği Senato söz konusu isimlerin görevden alınmalarını onaylamamıştı.

 

GÖREVDEN ALINMASI ZOR GÖZÜKÜYOR

 

Buna karşın Trump'ın Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato tarafından, özellikle 2020 seçimleri öncesinde azledilmesi kolay gözükmüyor. Trump'ın azledilmesi için 100 sandalyeli ABD Senatosu'nun 67 üyesinin azil için oy kullanması gerekiyor.

Senato'da 53 Cumhuriyetçi Senatör bulunduğu göz önüne alınırsa, Trump'ın azledilmesi için partisi içinde çok güçlü bir muhalefete sahip olması gerekiyor. Trump'ın azledilmesinin mümkün olması için 20 Cumhuriyetçi senatörün karşı cepheye geçmesi gerekiyor.

ABD Senatosu'nun Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell'in azil konusunda Trump cephesine sadık bir görüntü verdiği biliniyor McConnell kısa süre önce yaptığı açıklamada, "Meseleyi ele almak konusunda bizimle başkanın pozisyonu arasında bir ayrılık olmayacak" ifadesini kullanmıştı.

 

SENATO DA AZLEDERSE NE OLACAK?

 

Trump'ın Senato tarafından görevden alınması durumunda ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, başkanlık seçiminin ardından yeni başkanın görevi teslim alacağı resmi tarih olan 20 Ocak 2021'e kadar görevde kalacak. Başkanlık seçimleri, daha önceden planlandığı gibi 3 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşecek.

 

 

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum