TÜBİTAK reddetti, Harvard davet etti

TÜBİTAK reddetti, Harvard davet etti

Manisa’da lise öğrencilerinin hazırladığı proje, Harvard Üniversitesi’ne gidiyor. İşte ayrıntılar;

Manisa’da özel okul öğrencileri üzerinde çalıştıkları projeyi TÜBİTAK’a gönderdiler. Proje TÜBİTAK tarafından eksik belge gerekçesiyle kabul edilmedi.

TÜBİTAK’a iki farklı proje sunan öğrenciler, ABD’deki Harvard Üniversitesi’nden davet aldı.

Öğrenciler, melisa, okaliptüs ve karanfil yağlarının yardımıyla havadaki bakterileri temizlerken diğer projeleriyle kobal 60 izotopunu enerji kaynağı olarak kullandılar.

Melisa, okaliptüs ve karanfil yağlarının havadaki bakterileri temizleme özelliğiyle ilgili projenin sunumu için Harvard Üniversitesi'nde gerçekleşecek Uluslararası Sanat ve Bilim Konferansı'na davet edilen öğrenciler, eksik belge gerekçesiyle TÜBİTAK’tan kabul görmedi.

60eeee04-9ee2-45cd-bf98-4bf79679350b_24727471.jpg

HARVARD’DAN DAVET ALDIK

Biyoloji öğretmeni Nuray Avcı, öğrencileriyle birlikte hazırladığı projeyi anlattı: "Projemizi ağustos ayından bu yana hazırlıyoruz. İnsanların toplu olarak yaşadığı hastaneler, toplu taşıma araçları, okullar gibi alanlarda üst solunum yolu hastalıklarının çoğaldığını tespit ettik. Bununla ilgili olarak havalandırmaların rutin temizliğinin yapılması gerekiyor; ancak bu temizlikte kullanılan maddeler tamamen kimyasal olup, alerjiye neden olabiliyor. Biz yaptığımız çalışmada doğal ürünler olan aynı zamanda antiseptik özelliğini bildiğimiz melisa, okaliptus ve karanfil yağlarını kullandık. TÜBİTAK için başvurduğumuz bu proje için Harvard'dan davet aldık" dedi.

2018041006455219_is3mfc8gtlhh839r35cefqd8d61.jpg

CANLARI SAĞOLSUN

10. sınıf öğrencisi Göktuğ Altıparmak, ucuz maliyetli gaz antiseptik üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Altınparmak, "Kanserli hastaların akciğerleri bakterilere karşı daha dirençsiz oluyor, bunlara da çok ciddi bir yarar sağlayabileceğini düşünüyorum. Projemiz TÜBİTAK'tan kabul göremedi; ama canları sağ olsun. Sonuçta ülkemiz için çalışıyoruz. Harvard'dan davet aldık, oraya gideceğiz" dedi.

ALMANYA’DAN DA İLGİ GÖRDÜ

Almanya’dan da ilgi gören proje Münih kentinde düzenlenecek Uluslararası Sanat ve Bilim Konferansı’na davet edildi. 'Kobal 60 izotopunun alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilirliği' üzerindeki araştırmalarıyla davet edilen 10'uncu sınıf öğrencileri Yusuf Ergül ve Bengisu Şentürk de gururlu ve mutlu olduklarını söyledi.

Okul müdürü Gülden Avcı da, öğrencilerin başarılarından dolayı gururlandıklarını belirterek, öğrencileri bilimsel çalışmalara teşvik ettiklerini söyledi.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.