Tübitak’tan ümit veren buluş

Tübitak’tan ümit veren buluş

Türk mühendisler, yıllardır verdikleri uğraşların sonunda mutlu sona ulaştı. Biyologlar ve hekimler birlikte çalışarak kan hastalıklarına tanı koyan ve yapay zeka ile sınıflayan yerli medikal cihaz üretti

TÜBİTAK’ın AR-GE desteği ile geliştirilen Medikal Cihaz (Lifacell), lösemi, lenfoma, talasemi, diğer anemiler ve trombosit hastalıkları gibi kan hastalıklarının tanısında ve tedavi sürecinde kullanılan “periferik yayma testi”ni daha hızlı ve uygun maliyetle otomatize ediyor. Cihaz, bir damla kan örneğindeki hücrelerin görüntülenmesi, yapay zekâ ile sınıflandırılması ve hastalıklı hücrelerin tespitini gerçekleştiriyor.

 

Periferik yayma testi, bir çok sağlık kuruluşunda olmadığı için hasta sevk edilmek zorunda kalınıyor ve bir günün dahi çok kıymetli olduğu kan kanserleri gibi hastalıklara tanı koymada vakit kaybı yaşanıyor.

 

Test Lifacell ile otomatik hale geldiği için Aile Hekimleri de dahil 1. ve 2. Basamak Sağlık merkezlerinde bile kullanım imkanı sunuyor. Yerli teknoloji ile geliştirilen cihaz hem test uygulamada hem de test için halihazırda kullanılan diğer yabancı cihazlara göre büyük maddi tasarruf sağlıyor.

 

Medikal Cihazın ilk prototipi Türk Aferez Derneği tarafından düzenlenen 12. Ulusal Aferez Kongresi’nde tanıtılacak.  

 

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.