TÜİK'te anketör skandalı

TÜİK'te anketör skandalı

TÜİK'te görevli 17 anketörün hayali veri ürettiği gerekçesiyle işten atılması, yapılan araştırmaların güvenilirliğini şüpheli hale getirdi. TÜİK'teki anketör skandalı nedeniyle 17 kişinin işten çıkarıldığı ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 17 anketörün görevine 'hayali veri üretiyorlar' gerekçesiyle son verdi.

TÜİK Ankara'da çalışan 17 anketör, 'masabaşından veri üretme' gerekçesiyle işten atıldı.

Söz konusu personel karara itiraz edince, binaya dört polis ekibi çağırıldı.

Anketörler işsizlik ve sanayi üretimi gibi kritik verileri hazırlıyordu.

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre, Türkiye'nin resmi istatistik üreten kurumu TÜİK'te hayali veri ürettikleri gerekçesiyle 17 anket görevlisinin işine son verildiği ortaya çıktı.

Skandal TÜİK verilerini de tartışmalı hale getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı, 31 Ocak 2014 tarihinde ilginç bir işten atma skandalına imza attı.

TÜİK Ankara Bölge Müdürlüğü’nde görevli olan 17 anket görevlisi, hayali veri ürettikleri gerekçesiyle işten atıldı.

Söz konusu anketörlerin üzerinde çalıştığı anketler arasında istihdam verileri de bulunuyordu.

Buna göre, istihdam verilerini üreten personel bu kez kendisi işsiz kalmış oldu.

Bu durum, TÜİK’in başta sanayi olmak üzere bir çok verisinin de “tartışmalı hale” gelmesine yol açtı.

TÜİK’teki “anket skandalının” hikâyesi şöyle:

DÖRT EKİP ÇAĞRILIYOR

TÜİK’teki “anket skandalı”, geçtiğimiz hafta cuma günü Ankara Bölge Müdürlüğü’nde kurumda 17-25 yıldır 4/C’li olarak çalışan 17 personelin işten atılması ile patladı. Başta sanayi ve istihdam verileri olmak üzere 17 ayrı ekonomik verinin hazırlanmasında anketörlük görevi yapan 17 personel, saat 15.30’da işten atıldıkları tebliğ edildi. Tebligat karşısında şok olan personel ise, kararı tepki göstererek binadan ayrılmak istemedi. Bunun üzerine TÜİK Ankara Bölge Müdürlüğü’ne dört polis ekibi ve dört ayrı ambulans çağrıldı. İşten atılan personel güvenlik güçlerinin yardımıyla binadan uzaklaştırılırken, rahatsızlanan personel de ambulanslarda müdahale edildi.

HAYALİ ANKET ÜRETİMİ

TÜİK’in personeline tebliğ edilen işten atma kararında, işten atılma sebebi yazılmadı. Ancak, sözlü olarak personele, bir süre önce personel hakkında başlatılan “hayali veri üretmek” soruşturmasının etkili olduğu ifade edildi. Söz konusu soruşturmanın ise yaklaşık bir yıl kadar önce başladığı ve bazı personel “şirketlere gitmeden” veri topladığına yönelik şikayetleri kapsadığı bildirildi. Soruşturma sonucunda, 7 Ocak 2014 tarihli 93515885/663-07-4 sayılı rapor hazırlandı. Raporlar doğrultusunda, personele harcırah borcu da çıkarıldı. Anket çalışmaları için ödenen aylık 300 liralık harcırahlar geri istendi.

VERİLERE GÖLGE DÜŞTÜ

TÜİK’in Ankara Bölge Müdürlüğü’nde yaşanan hayali veri üretme skandalı, TÜİK’in verilerine gölge düşmesine de yol açtı. Söz konusu skandal sadece Ankara’yı kapsıyor. Ancak sanayinin yoğun olduğu İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi bölge müdürlüklerinde de aynı skandalın yaşanmasından endişe ediliyor. TÜİK yetkilileri, “hayali veri üretme” skandalının verilerin güvenliği çok fazla etkilemeyeceğini belirterek, verilerin başka kaynaklardan da kontrol edildiğini iddia ettiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.