Türk Devletleri Teşkilatı ile yeni bir dönem başlıyor

Türk Devletleri Teşkilatı ile yeni bir dönem başlıyor

Türk devletlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Türk Konseyi 8'inci Zirvesi bugün İstanbul'da yapıldı. Zirvede Türk Konseyi'nin adı Türk Devletleri Teşkilatı olarak değişti. 

Bugün İstanbul'da tarihi bir gün yaşandı. Türk dünyasının liderleri, İstanbul'da bir araya gelerek küresel diplomaside dengeleri değiştirecek önemli kararlar aldı.

TÜRK KENEŞİ KURULUŞU

Türk devletleri, Türk Keneşi adıyla bir birlik oluşturdu. 1992-2010 yılları arasında yapılan Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi sonrasında, Türk dilleri konuşan ülkeler arasındaki bağın güçlendirilmesi amacıyla 3 Ekim 2009 tarihinde Nahçivan Anlaşmasının imzalanmasıyla Türk Keneşi kuruldu.

30 Nisan 2018'de Özbekistan da Türk Keneşi'ne katılma isteklerini açıkladı ve 14 Eylül 2019'da tam üye oldu. Aynı yıl Macaristan ise gözlemci üye oldu, ancak gelecekte tam üyelik başvurusu yapabileceklerini belirtmiştir.

 

turk-001.JPG

 

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI

Bugün İstanbul'da toplanan Türk Konseyi, Konsey'in adının Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirme kararı aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantı  Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda gerçekleştirildi.

Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ülkeler; Azerbaycan, Kazakistan Kırgızistan, Özbekistan ve  Türkiye.

Teşkilat'a gözlemci olarak katılan Macaristan ve Türkmenistan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte  gelecekte üye olması bekleniyor.

Ukrayna'nın ise gelecekte gözlemci olarak katılması bekleniyor.

Türk Konseyi 8. Zirvesi'nin ardından basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  "Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı'yla bundan sonra daha hızlı, özellikle ısrarla kök salacak, büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

Konseyimizin adı artık Türk Devletleri Teşkilatı'dır.

Bugünkü zirvemizi ülkemiz tarihinde önemli bir yeri olan Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda eski adıyla Yassıada'da gerçekleştirdik. Bir dönem acıyla yasla milletimizin hafızasına kazınmış hukuksuzluklarla anılan Yassıada, ki milletimiz burayı Yaslıada olarak da andı. Artık adamız inşallah uluslararası toplantılarında odak noktası olacaktır. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yönünü Türk devletleri ve Asya'ya çevirdiği anlamına gelen cümleler ifade ederek,  "İnşallah güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı'yla bundan sonra daha hızlı, özellikle ısrarla kök salacak, büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz. İnşallah güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır. 

Teşkilatımızın Sekretaryası için tahsis ettiğimiz tarihi Arif Paşa Konağı'nın resmi açılışını bugün ülkelerimizin bayraklarını göndere çekerek yaptık.

Barış ve istikrara katkı yapan, küresel meselelerin çözümünde öncü rol oynayan bir Türk dünyası hedefliyoruz.  

KİMSE RAHATSIZ OLMASIN

Kimse Türk Devletleri Teşkilatından rahatsız olmamalı diyen Erdoğan,  "Kadim tarihi ve insani ilişkiler üzerinde yükselen bu hasbi yapının parçası olmaya çalışmalıdır. Türk Konseyi olarak Afrika'ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız." ifadelerini kullandı.

 

aliyev-002.JPG

 

Aliyev'e 'Türk Dünyası Ali Nişanı'

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Karabağ Zaferi dolayısıyla Türk Konseyi adına "Türk Dünyası Ali Nişanı"nı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e takdim etti.

İlham Aliyev'e Türk Dünyası Ali Nişanı'nı takdim etmekten duyduğu bahtiyarlığı dile getiren Erdoğan, azatlık yolunda şehadete erişen kahramanları rahmetle ve minnetle yad etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de Erdoğan'ın girişimiyle böyle bir nişana layık görülmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

 

siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.