Türk-İş, asgari ücret öncesi emekçiye 'söz' verdi! 'O masadan kalkacağız'

Türk-İş, asgari ücret öncesi emekçiye 'söz' verdi! 'O masadan kalkacağız'

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, asgari ücret görüşmeleri sürerken emekçiye 'söz' verdi. Emekçilere seslenen Kavlak, "Eğer ortaya çıkan rakam içimize sinmezse, hiç kuşkunuz olmasın, o masadan kalkacağız" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantıyı 7 Aralık'ta, ikinci toplantıyı ise 14 Aralık'ta yaptı. Komisyon ilk toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücret anketini taraflarla paylaşmış, ankette işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerdekilerin 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisinin net 7 bin 845 lira olduğuna yer vermişti.

Komisyonun ikinci toplantısında Türk-İş Genel Sekreteri Kavlak, yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede herhangi bir rakam konuşulmadığını söyledi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç da ''Nihai rakam için yeniden toplanacağız'' dedi.

 

ÜÇÜNCÜ TOPLANTI 20 ARALIK'TA


Komisyonun üçüncü toplantı ise, 20 Aralık Salı günü saat 14.00'da yapılacak. Toplantıda asgari ücrete ilişkin rakam konuşulması bekleniyor.

 

"BU DÜZEN BİZİ KORUMUYOR"


"Üçüncü çeyrekte, Türkiye bu kez yüzde 3,9 oranında büyümüş. Sermaye payını yine artırmış" diyen Kavlak, "Yüzde 55’e ulaşmış. Biz yerimizde saymışız, payımız yine yüzde 26,3’te kalmış. Büyümeden bu kadar pay alan için bu ülkede elbette ekonomik kriz falan olmaz. Bu ülkede, adaletsiz gelir dağılımı var. Adaletsiz vergi politikaları var. Bizim cebimizden alınıp, bir avuç zenginin cebine konanlar var. İşsizlik var. Yoksulluk var. Bu düzen bizi korumuyor. Bu düzen, bankada parası olanları, kur korumalı mevduata yatırım yapanları, büyümeden fazlasıyla pay alanları, döviz biriktirenleri koruyor. Alın teri dökenlerin. Emek verenlerin. Helal ekmeğinin peşinde koşanların. Bu ülkede mülteciler kadar değeri yok" ifadelerini kullandı.

 

"O MASADAN KALKACAĞIZ"


Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, emekçiye 'söz' vererek şu ifadeleri kullandı:

 

"Asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir düzeyde olması için elimizden geleni yapacağız. İçimize sinen bir rakam olursa, kararı imzalayacağız, Olmazsa, eğer ortaya çıkan rakam içimize sinmezse, hiç kuşkunuz olmasın, o masadan kalkacağız" dedi.

 

"GÖZÜNÜ EMEKÇİNİN PARASINA DİKİYOR"


Patronlara seslenen Kavlak, "İhracatçılar Meclisi Başkanı çıkmış, asgari ücreti fazla artırmayın, 400 doları geçmeyin, yoksa ihracatımız sekteye uğrar diyor. Yani devletimizi tehdit ediyor. Yahu Allah’tan korkun Allah’tan. Sanayide elektriğe yüzde 400 zam gelmiş. Doğalgaza yüzde 264 zam gelmiş. Adamların gıkı çıkmıyor. Kimseye bir şey söyleyemiyor. Ağzını açıp iki laf edemiyor. Ama gözünü emekçinin parasına dikiyor. Yahu siz bu emekçilerin ekmeğine daha ne kadar çökeceksiniz? Yetmedi mi? Gözünüz doymadı mı? Bizden daha ne alacaksınız? Canımızı mı alacaksınız?" diye sordu.

 

"SİZ HANGİ ENFLASYONDAN BAHSEDİYORSUNUZ"


Kavlak, "Bu ülkede, iğneden ipliğe temel gıda maddelerinden enerjiye, her şeyin fiyatı üçe hatta dörde katlanmışken, Ocak ayından bu güne, yani neredeyse son bir yılda, doğalgaza yüzde 264, elektriğe yüzde 184, benzine yüzde 312 zam gelmişken. Başta ekmek olmak üzere tüm gıda ürünlerinin fiyatları artmışken, siz hangi enflasyondan söz ediyorsunuz?.. Sizin o rakamlarınıza hiç kimse inanmıyor. Biz hiç inanmıyoruz. Vallahi de inanmıyoruz, billahi de inanmıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

"TÜİK'İN RAKAMLARIYLA SÖZLEŞME MASASINA OTURMAYACAĞIZ"


"Yeter artık, yeter" diyen Kavlak, "Uğraşıyoruz, mücadele ediyoruz… Uykusuz geceler geçiriyoruz…Sokakları, caddeleri dolduruyoruz, miting alanlarında avazımız çıktığı kadar bağırıyoruz, sonunda da bir sözleşme imzalıyoruz. Aradan üç ay geçiyor, enflasyon canavarı cebimizi kemirmeye başlıyor. Elde avuçta ne varsa gidiyor. Sizden rica ediyorum, dişinizi biraz sıkın, biraz daha sabredin. 2023 geliyor. O masa geliyor. Yine mücadele edeceğiz, direnişler, eylemler, mitingler yapacağız. Yine kazanacağız. Yeter ki, siz bizim arkamızda durun. Yeter ki, destek verin. Yeter ki, direnin, mücadele edin. Evvel Allah alamayacağımız hak yoktur. Ancak tekrar ediyorum, başka bir yol bulacağız, o enflasyon rakamlarıyla, bu TUİK’in rakamlarıyla sözleşme masasına oturmayacağız" diye konuştu.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.