Türkiye aşılamaya başlıyor! 'Rıza metni' alınacak

Türkiye aşılamaya başlıyor! 'Rıza metni' alınacak

Geçtiğimiz günlerde Çin'den Türkiye'ye gelen 3 milyon doz aşı bu hafta sonundan önce vurulmaya başlanacak.

Çin’den Türkiye'ye gelen 3 milyon doz koronavirüs aşısının incelemesi, bu hafta ortasında bitiyor. İncelemelerin tamamlanmasıyla birlikte perşembe veya cuma gününden itibaren ilk aşıların vurulmaya başlayacağı açıklandı. Aşıların ülke genelinde dağıtımı ise sürüyor.

Sağlık Bakanlığı'nın aşıya yönelik çalışmaları kapsamında daha önce aşı olacak sağlık personelinin belirlenebilmesi için ilgili kurumlara yazı gönderilmişti. Bu noktada talep eden sağlık çalışanı ile 65 yaş üstü kronik hastalığı olan vatandaşlara sıralı olarak aşı yapılacak.

Öte yandan Çin aşısının ikinci partisi de bu ay içinde Türkiye’ye gelecek. Aşının 14 günlük inceleme aşamasından sonra öncelikli gruplara uygulanmasına devam edilecek. Bu arada, Alman BioNTech firmasının geliştirdiği aşının da 500 bin dozdan oluşan ilk partisinin 10 gün içinde Türkiye’ye geleceği ifade ediliyor.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunda yapılan değerlendirmelerde, Alman aşısının alerjisi olanlara uygulanmasının doğru olmadığı vurgulandı. Alman aşısının Türkiye’ye ulaştıktan sonraki 14 günlük inceleme sürecinin ardından, hangi şartlarda ve kime uygulanacağına dair planlama kamuoyu ile paylaşılacak.

 

28 GÜNLÜK ARA OLACAK

 

Koronavirüs aşısının 14 gün arayla yapılacağının açıklanmasına rağmen daha sonra bu sürenin 28 güne çıkarılması kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Sebebinin, aşının ilk dozu ile ikinci dozu arasındaki sürenin uzun olmasının, antikor oranının artması şeklinde açıklanmıştı. Kuruldaki değerlendirmelerde; gönüllü denemelerinde 28 gün sonra yapılan aşının ürettiği antikorun, 14 gün sonra yapılan dozun ürettiği antikorun iki katı olduğu tespit edildi. Ayrıca Türkiye’de vakaların düşüş trendine girmesinin de aşılar arasındaki sürenin açılmasında etkin olduğu kaydedildi.

 

'RIZA METNİ' ALINACAK

 

Öte yandan aşı yapılacak vatandaşlardan, kendi rızasıyla aşı olduğuna dair "Onam belgesi" sağlanacak. Uzmanlar, diğer aşılarda alınmayan bu belgenin koronavirüs aşısı için mecburi tutulmasının sebebini, "Salgın döneminde acil olarak uygulamaya koyduğun bir aşıyı vuruyorsun. Ruhsat işlemleri tamamlanmamış, acil kullanıma karar vermişsin, biraz da sorumluluğu vatandaşla paylaşmak için böyle bir imza yöntemi getiriliyor" şeklinde açıkladı.

Bilim Kurulundaki değerlendirmelerde, Şubat sonuna kadar geçecek sürecin kritik olduğu, aşıya rağmen tedbirlere devam gerektiği, en ufak bir gevşemenin, vaka yayılım hızını yeniden artıracağına dikkat çekildi. Uzmanlar, "Şubat sonuna kadar önemli bir oranda aşılama yaparsak marttan itibaren vaka yayılımı, hız keser. Haziran-temmuz gibi çok daha rahatlarız. Önemli olan önümüzdeki iki ayı tedbirlere uyup hızlıca aşılama yapılması. Bu iki ay kritik bir dönemeç" değerlendirmesini yapıyor.

 

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.