Türkiye ile Azerbaycan arasında tarihi anlaşma! Stratejik doğal gaz hattı açılıyor

Türkiye ile Azerbaycan arasında tarihi anlaşma! Stratejik doğal gaz hattı açılıyor

Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir doğal gaz hattı kuruluyor. Nahçıvan'a doğal gaz tedarik edecek projenin imzaları iki ülke enerji bakanları arasında atıldı.

Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir doğalgaz hattı kuruluyor. Bugün iki ülke arasında imzalar atıldı. İmza töreninde konuşan Enerji Bakanı Dönmez, "Dev yatırımlarla güçlenen enerji ortaklığımız Iğdır- Nahçivan doğal gaz boru hattı ile derin bir anlam kazanacak. Gönülden bağlı olduğumuz Azerbaycan ile çok daha güçlü bağ kurmuş olacağız" açıklamasında bulundu.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez Türkiye - Azerbaycan Doğalgaz Boru Hattı İmza Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Türkiye ile Azerbaycan arasında mutabakat zaptı imzalandı. 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamalarından notlar;

 

'Dev yatırımlarla güçlenen enerji ortaklığımız Iğdır- Nahçivan doğal gaz boru hattı ile derin bir anlam kazanacak. Bugün burada mutabakat zaptını imzalamak için bir araya geldik. Diğer önemli projeler gibi en kısa sürede tamamlayacağız. Gönülden bağlı olduğumuz Azerbaycan ile çok daha güçlü bağ kurmuş olacağız. 

Projenin hayata geçmesi için hem bizler hem de Azerbaycan elinden geleni yapacak. BOTAŞ ile SOCAR işbirliğinde yapılacak proje ile Nahçivan ülkemiz üzerinden gelen doğal gaza ulaşacak. Biz bir yerde aracılık etmiş olacağız. 

Yaralardan birisi daha sarılmış olacak. Güvenli bir doğal gaz arzı sağlanacak. Türkiye bölümü 85 km uzunluğa sahip olacak. 500 milyon metreküp taşıma kapasitesi ve günlük 1,5 milyon metreküp taşıma kapasitesi olacak. Iğdır'a ölçüm istasyonu kurulacak. Akış dengesini sağlayacak. 

Nahçivanlı kardeşlerimiz kendi doğal gazlarını kullanmış olacak. Birbirimizin gücüne güç kattık. İşbirliğimizi bölge sınırlarının ötesine taşıdık.'

 

YENİ HAT IĞDIR-NAHÇIVAN ARASINDA KURULACAK

 

Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir doğal gaz boru hattı kuruluyor. Iğdır-Nahçıvan arasında kurulacak hat ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin doğal gaz ihtiyacı karşılanacak.  Mutabakat zaptı ile Türkiye ile Azerbaycan devlet olarak bu alandaki işbirliğine her türlü desteği vermeyi taahüt edecek.

Projenin hayata geçirilmesi için BOTAŞ ve SOCAR yetkili kılınacak. Projeyle, 500 bin nüfusa sahip Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin yıllık yarım milyar metreküp doğal gaz ihtiyacı karşılanmış olacak.

Bu projeyle, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve TANAP doğalgaz hatlarından sonra Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir hat kurulmuş olacak. 

Karabağ'ın Ermenistan tarafından işgal edilmesinin ardından Azerbaycan'dan Nahçıvan'a ulaşan doğal gaz boru hattı işlevsiz hale gelmişti. İşgalin ardından Nahçıvan'ın doğalgaz ihtiyacı İran üzerinden sağlanıyordu.

Yeni hat ile hem Nahçıvan'ın ekonomisi yeniden canlandırılmış olacak, hem de bölgeye kesintisiz doğal gaz arzı sağlanacak.

 

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.