Türkiye ile Güney Kore arasında 2 milyar dolarlık swap anlaşması imzalandı

Türkiye ile Güney Kore arasında 2 milyar dolarlık swap anlaşması imzalandı

Merkez Bankası, Güney Kore Merkez Bankası ile 17,5 milyar liralık swap anlaşması imzaladı.

Güney Kore MB ile TCMB arasında 2.3 trilyon won'luk (yaklaşık 2 milyar dolar) kur swapı anlaşması yapıldı.

Güney Kore Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre anlaşma  açıklama itibarıyla geçerli olacak. 3 yıllık anlaşma, tarafların uzlaşması halinde uzatılabilecek.

Açıklamada anlaşmanın iki ülke arasındaki ticareti swap ile finanse edilen ticaret anlaşmaları kolaylığı üzerinden desteklemesinin hedeflendiği kaydedildi. İki bankanın ilişkilerin geliştirilmesini umdukları vurgulandı.

 

SWAP NEDİR?

 

Swap (diğer ismiyle takas) iki tarafın bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işleme verilen addır. Faiz oranları ve döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riskler swap işlemlerinde en aza indirmek için amaçlanır.

Özellikle döviz kurlarında hareketlenmelerin meydana geldiği zamanlarda yatırımcının bu hareketlilikten kaynaklanan riskinin önünü alması için swap, önemli bir araç olarak ortaya çıkıyor.

 

SWAP ANLAŞMASI TÜRLERİ NELER?

 

1- Faiz Swapları: Değişken Faiz - Değişken Faiz Swapı Sabit Faiz - Değişken Faiz Swapı Vadeden önce son verme hakkı veren swaplar Faiz oranının sonradan belirlenmesi hakkını veren swaplar Vadeli (Forward) Swaplar

2- Para (Döviz) Swapları: Sabit Faiz - Değişken Faiz Para Swapı Değişken Faiz - Değişken Faiz Para Swapı 3-Diğer başka Swap türleri: Para (yani Döviz) opsiyon swapları Geçişli Swaplar Birleşik geçişli swaplar İkili para swapları

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.