Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayı kabul etti

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayı kabul etti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması için kararı Meclis'e götürecek.' dedi.

SİYASETCAFE.COM'U THREADS'TE TAKİP EDEBİLİRSİNİZ

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün NATO Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği Vilnius’ta İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü.

AK Parti’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson görüştü” denildi.


MUTABAKATA VARILDI

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği hakkında mutabakata varıldığını bildirdi. Stoltenberg, "Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması için kararı Meclis'e götürecek." dedi.


Stoltenberg'in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

 

'Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinde İsveç'in, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi.

İsveç'in terör örgütü YPG/PYD ve FETÖ'ye destek vermeyeceğini yinelediği ifade edildi.

Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinde, müttefikler arasında savunma ticaret ve yatırımlarında yaptırım olmaması ve engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmakta mutabık kalındı.'

 

"AB SÜRECİNE İLİŞKİN TAM DESTEK"

 

Üst düzey Türk yetkili, Vilnius'taki üçlü toplantıda Türkiye'nin, yaptırımların kaldırılması ve vize serbestisi dahil AB sürecine ilişkin tam destek aldığını bildirdi.

 

NATO TARİHİNDE İLK

 

Türkiye ile İsveç arasında ikili güvenlik mekanizması kurulacağını bildiren Stoltenberg,  AB üyesi olarak İsveç'in, Türkiye'nin AB sürecini, vize serbestisini ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çabalarını destekleyeceğini söyledi.

 

photo-2023-07-11-08-07-00.jpg

 

Stoltenberg ayrıca, NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağını açıkladı.


BİDEN'DAN DESTEK GELDİ

 

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini TBMM'ye sevk etme kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Biden, "Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırım" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO Zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile İsveç'in NATO üyeliği başvurusu hakkında yaptığı görüşmenin ardından açıklama yaptı.

Biden, "Türkiye, İsveç ve NATO Genel Sekreteri tarafından bu akşam yayınlanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in Katılım Protokolü'nü hızlı bir şekilde onaylanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne iletme taahhüdünü de içeren açıklamayı memnuniyetle karşılıyorum" ifadelerini kullandı.

Biden, "Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığın arttırılması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırım. Başbakan Kristersson ve İsveç'i 32. NATO müttefikimiz olarak ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyorum. Ve Genel Sekreter Stoltenberg'e kararlı liderliği için teşekkür ediyorum" diye ekledi.

 

BEYAZ SARAY: BİDEN, ERDOĞAN İLE VİLNİUS'TA İKİLİ GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRECEK

 

Öte yandan Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Akşam saatlerinde Başkan (Biden), Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili bir görüşmeye katılacak. Görüşme, Litvanya'nın Vilnius kentindeki Litvanya Sergi ve Konferans Merkezi'nde gerçekleştirilecek" bilgisi paylaşıldı.

 

İSVEÇ BAŞBAKANI: TÜRKİYE İLE YENİ BİR İKİLİ GÜVENLİK DİYALOĞU KURACAĞIZ

 

Öte yandan Ulf Kristersson, "İsveç için güzel bir gün. (Türkiye ile) İşbirliği formatı olan, yeni bir ikili güvenlik diyaloğu kuracağız" diye konuştu.

 

ABD F-16 DESTEĞİNİ AÇIKLADI

 

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışını açıktan desteklediklerini ve Türkiye'nin Avrupa Birliği hedeflerini desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.