Türkiye, Kazakistan ve Azerbaycan’da 'Ortak Türk Tarihi' okutulmaya başlandı

Türkiye, Kazakistan ve Azerbaycan’da 'Ortak Türk Tarihi' okutulmaya başlandı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) devlet başkanlarının kararı ile hazırlanan “Ortak Türk Tarihi” ders kitabı Türkiye, Kazakistan ve Azerbaycan’da okutulmaya başlandı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) devlet başkanlarının aldığı karar neticesinde hazırlanan “Ortak Türk Tarihi” ders kitabı, Türkiye’de 30 bin, Kazakistan’da 15 bin ve Azerbaycan’da ise 10 bin öğrenciye seçmeli ders olarak okutulmaya başlanacak.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te 23 Ağustos 2012’de düzenlenen zirve toplantısında, üye ülkelerin liderlerince yazılmasına ve okutulmasına karar verilen kitap, Uluslararası Türk Akademisi tarafından titiz bir çalışmayla hazır hale getirildi.

Eski çağlardan 15. yüzyıla kadar ki, dönemi içeren kitapta, “Türk” adının anlamı, Türklerin yaşadığı bölgeler, Türk kavimlerinin göçü, Türklerin dünya tarihindeki önemi gibi bilgiler yer alıyor.

Kitapta, çok sayıda resim, fotoğraf ve harita yer alırken, Türk tarihindeki önemli olaylar kronolojik olarak bulunuyor.

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, basına  yaptığı açıklamada, “Ortak Türk Tarihi” ders kitabının Türk dünyası gençlerine ortak tarih bilinci aşılamak açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

 

Kitabın şimdilik pilot bölgelerde okutulduğunu, ileride ise Türk dünyasındaki tüm öğrencilerin bu dersi alacağını belirten Kıdırali şunları söyledi:

 

'Kitapta Türk devletleri arasındaki tarihteki kavgalar değil, daha çok onların dünya ve insanlık tarihine katkıları ön plana çıkartıldı. Bu ders kitabını okuyan bir öğrenci genel olarak Türk dünyası nedir, ortak noktalarımız nelerdir sorularına yanıt bulacak.'

 

 

siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.