Türkiye tarihinin en karanlık katliamlarından biri olarak anılan Maraş Katliamı hakkında herşey

Türkiye tarihinin en karanlık katliamlarından biri olarak anılan Maraş Katliamı hakkında herşey

100’den fazla insanın katledildiği, binlerce insanın göç etmek zorunda bırakıldığı Maraş Katliamı’nın üzerinden 41 yıl geçti

100’den fazla insanın katledildiği, binlerce insanın göç etmek zorunda bırakıldığı Maraş Katliamı’nın üzerinden 41 yıl geçti.

Türkiye tarihinin en karanlık katliamlarından biri olarak anılan Maraş Katliamı’nın üzerinden tam 41 yıl geçti. 19 - 26 Aralık 1978 tarihleri arasında, sadece 7 gün içerisinde resmi verilere göre 111 kişi katledildi, yüzlerce insan yaralandı, 210 ev ve 70 iş yeri tahrip edildi ve binlerce insan da göç etmek zorunda bırakıldı bu korkunç katliamda ve izleri hala dipdiri yaşayanların akıllarında…

maras3.jpg

Resmi olmayan kayıtlar da ise 500 kişinin öldürüldüğü yazmakta.

Katliamın ardından 29 idam ve 7 müebbet kararı verildi.

MARAŞ KATLİAMI NEDİR?

Maraş Katliamı, 19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen Alevilere yönelik bir katliamdır.

maras4.jpg

Maraş Katliamı, Türkiye’yi 12 Eylül kanlı darbesine götüren kanlı bir sürecin başlangıcıdır.

Katliam sonrası, yirmi üç yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1–24 yıl arasında ceza aldı ama katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı.

maras5.jpg

MARAŞ KATLİAMI NASIL BAŞLADI?

Olaylar, 19 Aralık 1978 tarihinde siyasal nedenlerle körüklenen Alevi-Sünni ayrılığının Kahramanmaraş'ta gerginliği tırmandığı bir dönemde, 19 Aralık'ta kentteki Çiçek Sineması'na, o dönemin ender milliyetçi filmlerinden biri olan, Cüneyt Arkın'ın başrol oynadığı Güneş Ne Zaman Doğacak isimli filmin gösteriminde, saat 21:00'de patlayıcı madde atılması ile başladı.

maras6.jpg

 

maras7.jpg

Ertesi gün Alevilerin yoğunlukla oturduğu Yörükselim Mahallesi'nde bir kıraathane bombalandı. Bombalama sonucu kahvehanede bulunan mahalle sakinleri yerlere yattı. Bomba şans eseri kahvehane penceresinin altındaki betona isabet ederek kahvehaneye girmedi. Olay sonucunda Gıjgın Dede adlı bir mahalleli vefat etti.

maras8.jpg

21 Aralık öğle saatleri Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu adlı iki Alevi öğretmen okul çıkışında silahlı saldırı sonucu yaşamlarını yitirdi. Dönemin Kahramanmaraş Valisi Tahsin Soylu kentte askeri güç gönderilmesini istedi, ancak talebi uygun görülmedi.

maras10.jpg

22 Aralık'ta öğretmenlerin cenazelerinin getirildiği camide bulunan bir grup, ölenlerin cenaze namazının kılınmasına karşı çıkarak engelledi ve kalabalığın dağılması ile cenazeler ortada kaldı. Güvenlik güçlerinin müdahalesi ile karşılaşmayan grup, kent çarşısına yürüyerek orada toplanmış olan Alevilerle çatışmaya girdi ve çatışmalarda üç kişi yaşamını yitirdi.

 

maras11.jpg

 

CHP'Lİ BAKAN: OLAYLARIN SEBEBİ SOL ÖRGÜTLER

Maraş olayları patlak verdiğinde CHP iktidar, Bülent Ecevit ise başbakandı.

Olaydan sonra CHP’nin İçişleri Bakanı İrfan Özaydınlı yaptığı açıklamada olayların sebebinin sol örgütler olduğunu iddia ederek partisinden büyük tepki aldı.

Sonrasında da İçişleri Bakanlığı'ndan istifa etti, yerine Hasan Fehmi Güneş getirildi. Bülent Ecevit, olayların kendisini uzun süredir direndiği sıkıyönetim talebine zorlamak için kontrgerillalar tarafından çıkarıldığını bildirdi.

 

maras13.jpg

Olaylar nedeniyle Diyarbakır, İzmir, Suriye-İran-Irak gibi sınır boylarını çevreleyen iller de dahil olmak üzere birçok ilde sıkıyönetim ilanı gündeme gelmiş ve 26 Aralık 1978 saat 7.00'den itibaren İstanbul, Ankara, Maraş, Adana, Elâzığ, Bingöl, Erzurum, Erzincan, Antep, Kars, Malatya, Sivas ve Urfa olmak üzere, toplam 13 ilde sıkıyönetim ilan edilmişti.

 

YARGILAMA SÜRECİNDE NELER YAŞANDI

maras14.jpg

Çoğunlukla sağ ve aşırı sağ görüşlü toplam 804 kişi hakkında dava açıldı. Sıkıyönetim mahkemelerinde açılan davalar 1991 yılına kadar sürdü. Sanıklardan 29'u idam, 7'si müebbet, 321'i de 1 ila 24 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı.

maras15.jpg

İdam ve müebbet dışında hapse mahkum edilenlere 1/6 oranında indirim uygulanarak cezalar azaltıldı. Sıkı yönetim mahkemesinin idam kararları da Yargıtay tarafından bozuldu.

maras16.jpg

 

maras17.jpg

 

maras18.jpg

 

maras19.jpg

 

maras20.jpg

 

maras22.jpg

 

maras23.jpg

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum