Türkiye ve Suudi Arabistan 5 anlaşma imzaladı! Suudi Arabistan Baykar SİHA'larını yerel olarak üretecek

Türkiye ve Suudi Arabistan 5 anlaşma imzaladı! Suudi Arabistan Baykar SİHA'larını yerel olarak üretecek

Türkiye ve Suudi Arabistan arasında yatırım, savunma sanayii, enerji ve iletişim alanında anlaşmalar imzalandı.

Türkiye ile Suudi Arabistan 5 yeni anlaşma imzaladı. Bunların arasında en dikkat çekeni ise Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari tarafından Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Baykar Arasında imzalanan İşbirliği anlaşması oldu. 

Petrole dayalı ekonomiden kurtularak üretime ve sanayileşmeye yönelmek isteyen Suudi Arabistan, bu hedefine Türkiye ile ulaşmak istiyor.

Daha önce de birçok kez Suudi bakanlar, Türkiye ile ortak üretim tesisleri kurmak istediklerini açıklamışlardı.

Bunun somutlaşması ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın körfez bölgesine dün başlayan gezisi sırasında gerçekleşti. Türkiye ile Suudi Arabistan 5 yeni anlaşma imzaladı.

Bunların arasında en dikkat çekeni ise Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari tarafından Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Baykar Arasında imzalanan İşbirliği anlaşması oldu. 

Anlaşmanın detayları konusunda henüz açıklama olmasa da, bu imzanın Bayraktar SİHA’lar başta olmak üzere Baykar’ın ürettiği savunma platformlarının Suudi Arabistan’da üretilmesi hiç de uzak ihtimal değil. 

Çünkü, 2022 yılında Suudi Arabistan’ın, Türk İHA’larını yerel olarak üretmek için görüşmeler yaptığı konusunda haberler çıkmıştı.

Tactical Report, 2 Ağustos 2022 tarihinde Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Ajansı (KACST), Baykar Teknoloji ile farklı türlerde İHA geliştirmek için görüşmelerde bulunduğunu yazmıştı.

Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere Suudi Arabistan, birkaç yıldır kara, hava ve deniz sektörlerinde farklı türlerde askeri teçhizatı geliştirmek amacıyla savunma sanayiini modernize etmek için bir program başlattı. 

Uzmanlara göre Suudi Arabistan, 2030 yılına kadar askeri teçhizat harcamalarının yüzde 50’sinden fazlasını yerli üretimle karşılamak istiyor.

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.