Türkiye’de Çin lokantaları hamsi satmaya başladı

Türkiye’de Çin lokantaları hamsi satmaya başladı

Çin'de yaşanan koronavirüs nedeniyle Çin ve Japon restoranları hamsi ve istavrit gibi yerli deniz ürünleri satmaya başladı.

Tüm dünyaya korku salan koronavirüs sebebiyle Çin'deki üretim düşünce ithalat sınırlandı. Yaşanan tedarik sıkıntısı sonucu Türkiye'de bazı ürünler zamlandı.

Çin'den yıllık 80 bin ton ithal edilen siyah ayçekirdeğinin fiyatı yüzde 5 arttı.

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman, "Toptan ithalatta yaşanan yüzde 5'lik fiyat artışı henüz vatandaşa yansımadı. Biriken zamlar mart veya nisanda yüzde 15 şeklinde kendini gösterecek" dedi.

 

ELEKTRONİK CİHAZLARA DA ZAM GELECEK


Elektronik Cihazlar İmalatçıları Derneği Başkan Vekili Metin Nil ise, "Çin'den ithalat devam ediyor ancak üretim düştüğü için ithalat da sınırlı. Çin'de çalışmaya başlayan fabrikalar kapasitelerinin yüzde 40'ını ancak kullanmaya başladı. Biz de ürünleri yüksek maliyetlerle temin etmek zorunda kalıyoruz. Böyle sürerse tüm elektronik cihazlara 2-3 ay içinde yüzde 10-20 bandında bir zam gelecek" diye konuştu.

 

HAMSİ SATMAYA BAŞLADILAR


Etkilenen sektörlerden biri de gıda. Gıda ithalatının tamamen durmasıyla hammadde tedarik edemeyen Çin ve Japon restoranları, geçici çözüm olarak hamsi ve istavrit gibi yerli deniz ürünlerine yöneldi.

Turizm sektörünün talep ettiği suşi çeşitleri, restoranlardaki dondurulmuş deniz mahsulleri, kalamar gibi ürünlerde ciddi tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Piyasalar durgun olduğu için hiçbir firma büyük stoklarla çalışmıyor ve stokların erimesi sonucunda bu ürünlerin de zamlanma ihtimali var.



siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.