Türkiye’de ekmekte korkunç israf: Her yıl 500 okul parası çöpe gidiyor

Türkiye’de ekmekte korkunç israf: Her yıl 500 okul parası çöpe gidiyor

Günde 120 milyon adet ekmek üretildiğini belirten Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, 'Her yıl bu israftan dolayı 1,5 milyar dolar çöpe gidiyor. Bu parayla 250 tane devlet hastanesi, 500 tane okul yapılır.' dedi.

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, ekmek israfı ve merdiven altı üretim yapan ekmek fırınlarına yönelik açıklamalar yaptı.

Günde 120 milyon adet ekmek üretildiğini belirten Kavuncu, "Yüzde 10'u yani 12 milyonu israf ediliyor. Her yıl bu israftan dolayı 1,5 milyar dolar çöpe gidiyor. Bu parayla 250 tane devlet hastanesi, 500 tane orta ve ilköğretim okulu, 500 kilometre 5 şeritli otoyol yapılabilir. 160 ile 500 bin kişinin 5, 8 aylık ve 1 yıllık sosyal güvenlik primleri yatırılabilir" diye konuştu.

 

EKMEK İSRAFINA KARŞI ETKİLİ KAMPANYALAR YAPILMALI

 

İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa ve diğer büyükşehirlerde 6 binin üzerinde ruhsatsız çalışan fırın olduğunu aktaran Murat Kavuncu, "2016 yılında çıkarılan iş yeri açma ruhsatı yönetmeliğinin değiştirilmesi gerekiyor. Merdiven altı çalışan bu fırınların denetimlerinin artırılması lazım" şeklinde konuştu.

İnsanlara tüketeceği kadar ekmek alması önerisinde bulunan Kavuncu, "3 ekmek tüketirken 5 ekmek almak yanlış. Sonra ekmek bayatladı diye tüketmiyorsun, çöpe atıyorsun. Yemek şirketleri, sivil toplum kuruluşlarıyla ekmek israfına yönelik daha etkili kampanyalar hayata geçirmeliyiz" dedi.

 

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.