Türkiye'deki Sol örgütler

Türkiye'deki Sol örgütler

Hepsini toplasan yüzde 1 etmiyor ama param parça bölünmüşler

Türkiye’de faaliyetini sürdüren sol örgütler için bir liste tutmak oldukça zor.

 

GELENEKLERE GÖRE AYRIMLARI

 

İsterseniz geleneklere göre ayırıp, açılımlarını yazmadan kısaltmalarla saymaya çalışalım: THKP-C kökenli: DHKP-C, Devrimci Yol geleneğinden ÖDP, Halkevleri (Devrimciler çalışması), EHP, Devrimci Hareket (Eski Otonomcular), Özgürlük dergisi çevresi, Devrimci Sosyalist Yön (?)

MLSPB, THKP-C/HDÖ (Yurt dışında bir dergi çevresi olarak faal), Direniş Hareketi (Üçüncü Yol’un devamı), SDP (Kurtuluş geleneği devamcısı. Kurtuluş P-C geleneğini savunmaz.), Dev-Parti (bir grup eski 16 Haziran Hareketi/Partizan Yolu kadrolarınca kuruldu.

 

KİM KİMDEN KOPTU

 

Kıvılcımcı ve “Sol Kemalist”. Süvari dergisi), MLKP/YKH (MLKP’den koptu. THKP-C/ML-TKİH’ten. Örgütsel faaliyetine dair bir veri yoktur.). THKO kökenli:  EMEP (Halkın Kurtuluşu devamcısı), TKİP (Legalleşen Halkın Kurtuluşu’ndan koptu), TKEP/L (Legalleşen TKEP’den koptu), TDKP-İÖ, DHH (TKİP’ten koptu). TKP-ML kökenli: TKP-ML ve ondan çeşitli dönemlerde kopan MKP (TKP(ML) 2002 sonunda bu adı aldı), BP/KK-T (TKP-ML Bolşevik Partizan’ın devamı),

 

BİRBİRLERİNİN DEVAMI OLANLAR

 

TKP-ML/Birlik (Yanılmıyorsam MKP ile birleşti), TKP-ML/MPM, Türkiye’de Marksist Leninist Parti-İnşa (TKP-ML Bolşevik Partizan’dan kopan Spartakus grubunun devamı. Bilimsel Komünizm Sancağı Altında dergisinin çevresi), İbocu Dönüşüm Hareketi (Yakın zamanda TKP-ML’den koptu), KP-İÖ (MLKP’den koptu. “Eleştirel Kaypakkayacı. TKP-ML Hareketi’nden. Bu yapı bölündü, daha sonar biri fesih kararı aldı). TKP kökenli: TKP (SİP’in devamı), TKP 1920 (TBKP, BSP-ÖDP sürecinden ayrılan TKP’lilerin kurduğu yeni parti.

 

 

FARKLI GELENEKLERİN BİRLEŞMESİ

 

Zayıf ihtimalle Ürün’le Savaş Yolu ve 10 Eylül birleşti ya da büyük ihtimalle bu oluşumda yalnızca Ürün  var. Bir bölünme de yaşadılar), TKP (İşçinin Sesi’nin devamı olsa gerek), TSİP, TKP/Kıvılcım (Reformcu-devrimci SVP kopuşmasından sonra), HKP (Devrimci Derleniş/Devrimci Mücadele), Devrimci Kıvılcım Hareketi (TKP/K’dan koptu. Örgütsel faaliyetine dair bir veri yok),Sorun Yayınları Kolektifi (Sorun Polemik dergisi çevresi), Sosyalist Siyaset (SİP’ten kopup, SDP’ye geçen sonra da oradan da ayrılan bir ekip. Örgütsel faaliyetine dair bir bilgim yok), Fabrika (faalliğine dair bilgim yok). “Gelenek”sizler: Kaldıraç (Yalçın Küçük’ün Toplumsal Kurtuluşu’ndan kopan bir çevre ile farklı geleneklerden gelen kimi isimlerin birleşmesiyle oluştu)

 

 

BİRLEŞMELERLE KURULANLAR

 

KİH (Kaldıraç’tan koptu. Örgütsel faaliyetine dair bir veri yok), MLKP (TKP-ML Hareketi, TKİH -daha önce TDKP’den kopan TDKİH bu yapıyla birleşmişti-, TKP/ML-YİÖ’nün birleşmesiyle kuruldu. Örgüte her ne kadar “geleneksiz” desek de Kaypakkaya mirasının sahiplenişi barizdir), KDH/L (Çeşitli geleneklerden gelen insanların kurduğu ve 2005-2006 yıllarında dağılan -ancak komunistdunya (Proleter Devrimciler Koordinasyonu) diye bir site de mevcut (?)- anti-stalinist KDH/DPG’den kopan bir grup), ESP, Enternasyonalist Komünist Akım (Enternasyonalist Komünist Sol’un uluslarası örgüte katılması ile Türkiye siyasetinde yerini aldı. Sol Komünist), TİKB (“THKO” kökenli denilse de aslında özünde bağımsız bir yapıdan -Basın Yayın Komünü- gelir), TİKB/B, KDÖ (TİKB’den koptu), Teori ve Politika (bir örgüt değildir ama ortak fikirlere sahip ve Kıvılcımlı’nın fikirlerinden de etkilenmiş kendini Kaypakkayacı diye tanımlayan bir dergi çevresidir), SYKP (ÖDP içinde bulunan Kıvılcımcı TÖP ile Ertuğrul Kürkçü çevresi, legale geçen TKEP merkezi ve kimi TSİP geleneğinden insanların oluşturduğu SEH’in devamı olan oluşumların SDP’den ayrılan Sosyalist Parti’yle birleşmesiyle kuruldu), Yeşiller ve Sol Gelecek (ÖDP’den kopan EDP ile Yeşiller’in birleşmesiyle kuruldu.

 

 

PKK'NIN DESTEĞİNİ ALAN ÖRGÜT

 

EDP’ye SHP ve Alevi Bektaşi Federasyonu da katılmıştı fakat bunlar daha sonra CHP ve daha az olarak SHP’ye geçtiler), HDP (Bilindiği gibi çok sayıda örgüt ve çevrenin birleştiği bir çatı partisidir), İştirakî (Sol-Müslüman dergi çevresi. Sanırım Teori ve Politika’dan ayrıldı), Yarınlar (İP’ten koptu. Dergi çevresi), Devrimci Komünist Hareket (Faalliğine dair bilgim yok) , Devrimci Karargâh (söylenene göre 16 Haziran hareketi kökenli bazı isimlerle TKP/Kıvılcım, Bedreddini Hareket ve Devrimci Sol’da Dursun Karataş’a “darbe girişimi” yaptıktan sonra tasfiye olan Bedri Yağan taraftarlarının güç birliği ile PKK desteğinde kuruldu). Troçkistler:  DSİP (Kurtuluş’tan koptu), İşçi Demokrasisi (DSİP’ten koptu), AKAP (İşçi Demokrasisi’nden koptu. Kendilerini fesh edip EDP’ye katılsalar da Marx-21 adlı dergiyi çıkarırlar), DİP, Marksist Bakış, Marksist Tutum, Marksist İşçi Birliği, Yeni Yol, Militan, Komünist Zemin, Patronsuz Generalsiz Bürokratsız Sosyalizm, İşçi Cephesi, Toplumsal Eşitlik, İşçi Kardeşliği Partisi/TBİP, Sendikal Sol Muhalefet/ Sınıfsız Sınırsız Sömürüsüz Sosyalizm, Sosyalist Alternatif (Yurdaer Koca grubu. ÖDP içindeydi), Devrimci İşçi. Adını yazmayı unuttuğumuz ya da bizim de bilemediğimiz yapı illa ki vardır, affola.

 

Kaynak: fraksiyon.org

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.