Türkiye’den uzayda “milli” hamle

Türkiye’den uzayda “milli” hamle

Türkiye'nin ilk ve tek milli uydusu olacak 6A için çalışmalar devam ediyor. 2019 sonunda uzaya fırlatılması ve 600 milyon liraya mal olması planlanan uydunun yapım çalışmaları sorunsuz bir şekilde ilerliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Stratejik mahiyetiyle bizim için son derece önemli. Türkiye yakın zamanda hayali dâhi kurulamayanları da gerçekleştirmeyi mutlaka başaracaktır" diyerek önemine vurgu yaptığı Türksat 6A için Ankara'da kritik bir toplantı düzenlendi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları ve ilgili kuruluşları önceki gün bir araya gelerek 6A'da gelinen süreci değerlendirdi. Türkiye'nin uzay serüveninde kilometre taşı olacak Türksat 6A uydusunda gelinen süreç ile ilgili toplantıya Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve Bilim, Sanayi Bakanı Faruk Özlü ile üst düzey bürokratlar katıldı. Toplantıda uydu ile ilgili çalışmalar ve gelinen nokta masaya yatırıldı. Yerli ve milli uydu yapımında kaydedilen aşamanın memnuniyet verici olduğuna vurgu yapıldı.

TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ UYDUSU OLACAK

TUSAŞ, Türksat, TÜBİTAK uzay, ASELSAN ve CTECH sanayi kuruluşlarının ortak çalışmaları ile yapımı süren Türksat 6A tamamlandığında Türkiye'nin ilk yerli kaynaklarla geliştirilen haberleşme uydusu olarak yörüngede görev yapacak.

Tamamlandığında 4 ton ağırlığa ulaşacak olan uydu, 42 derece boylamı konumuna yerleştirilmesiyle beraber 6A sistemi, Türksat tarafından Asya, Avrupa, Afrika (Kuzey ve Ortak) kıtalarına; geniş bant internet, radyo-televizyon yayını, GSM hizmet ve güvenli haberleşme hizmetleri verebilecek.

2014 yılında bütçesi 546 milyon lira olarak belirlenen 6A'nın yaklaşık 600 milyon liraya tamamlanması hedeflenirken, uydunun 2019 yılı sonunda uzaya fırlatılması planlanıyor.

36 bin km yükseklikte yörüngeye girecek olan Türksat 6A'nın 15 yıl görev ömrü olacak.

33 TÜRK MÜHENDİS GÖREV YAPIYOR

Uzaya fırlatıldığında hem askeri hem de ticari amaçla kullanılacak olan Türksat 6A'nın yapım çalışmalarında 33 Türk mühendis ve 354 işçi görev yapıyor. Uydunun yapım aşamalarının kontrolü için ise Türksat içinde 15 kişilik Türksat Proje İzleme Ekibi faaliyette bulunuyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.