Türkiye'nin ilk AVM'si yıkılıyor!

Türkiye'nin ilk AVM'si yıkılıyor!

Türkiye'nin ilk AVM'si İstanbul'da hizmete girmişti. Bakırköy'de "Galleria" adıyla açılan AVM, bir dönem İstanbulluların en çok tercih ettiği alış veriş yerlerinden birisi olma özelliğiyle akıllarda kaldı. Şimdi o AVM yıkılıyor!

Türkiye’yi "alışveriş merkezi" kavramı ile tanıştıran Galleria AVM yıkılıyor.

Bir zamanların popüler AVM'si aynı bölgede Dati Holding tarafından kurulması planlanan yeni proje kapsamında yeni kimliğine bürünecek.

Galleria’nın olduğu nokta ile arkasında yapılan deniz dolgu çalışmaları sonucu elde edilen alana otel, rezidans ve ofis gibi binaların kurulması planlanıyor.

 

galleria1-001.JPG

 

UĞUR DÜNDAR FOTOĞRAF PAYLAŞTI

1988’de açılan Türkiye’nin ilk alışveriş merkezi olan Galleria’nın yıkılarak yerine rezidans yapılmasını sosyal medyada gündeme getiren Uğur Dündar, AVM içerisinden son fotoğrafları paylaştı.

Dündar, paylaşımında “Yıkılıp yerine çok katlı otel ve rezidans (beton yığını) yapılmasına karar verilen İstanbul'un en eski AVM'si Galeria'nın an itibarıle görünümü... İn cin top oynuyor!..” ifadelerini kullandı.

 

dundar.JPG

 

Galleria Ataköy Alışveriş Merkezi; (Galleria AVM)

İstanbul'un Bakırköy ilçesinde, Ataköy mahallesinde, sahil tarafında bulunan alışveriş merkezidir. Türkiye'nin ilk alışveriş merkezi olma özelliğine sahip olan AVM’nin çok büyük ve katlı bir otoparkı mevcuttur.

77,906 m²'lik alana kurulan yapı, 1 Ekim 1988 tarihinde dönemin başbakanı Turgut Özal'ın girişimleriyle açıldı. Mimari projesi Hayati Tabanlıoğlu tarafından gerçekleştirildi. Alışveriş merkezi adını, tasarımı için de örnek alınan Houston'daki alışveriş merkezi The Galleria'dan aldı.

Alışveriş merkezi, İnşaat Mühendisleri Odası'nın 50 Yılda 50 Eser projeleri arasında yer aldı.

 

galleria-avm-atakoy.JPG

 

Galleria açıldığında, alışveriş merkezinin bir simgesi olan buz pateni pisti 2010 yılının sonlarına doğru kapandı. Şu an buz pateni pisti insanların dinlendiği boş bir alan olarak hizmet vermektedir.

İlk açıldığı yıllarda giyim mağazaları ve yiyecek satış yerleri önünde kuyruklar oluşan AVM, o dönemlerin en popüler mekânı olarak bilinmekteydi.

İstanbulluların özellikle hafta sonları tercih ettiği Galleria AVM daha sonra bazı değişikler yaparak hizmetini sürdürmeye devam etti.

Ön tarafı kafe ve restoranlar olarak düzenlenmesi ise, Galleria’nın, İstanbul’da açılan çok sayıda açılan AVM’ler ile rekabet etmesine yetmedi.

Bir zamanların görkemli alışveriş merkezi yıkılarak, yerine otel ve rezidans yapılacak.

 

 

galleria2-002.JPG

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.