Türkiye'nin ilk kadın üniversitesi kuruluyor

Türkiye'nin ilk kadın üniversitesi kuruluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019 yılı içerisinde G20 Zirvesi için Japonya'ya yaptığı ziyarette “Ülkemde de bunun adımını atacağız” diyerek işaret ettiği kadın üniversitesi Türkiye'de kuruluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019 yılı içerisinde G20 Liderler Zirvesi için Japonya'ya yaptığı ziyarette fahri doktora ünvanı almak için Mukogawa Üniversitesi’ne gitmiş ve “Ülkemde de bunun adımını atacağız” diyerek kadın üniversitelerini işaret etmişti.

Ardından Erdoğan, Türkiye’ye dönüşünün ardından da 3 Temmuz 2019’da Ankara’da 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nde YÖK Başkanı Yekta Saraç’a talimat vererek şöyle seslenmişti:

Sadece kızlardan oluşan üniversite. Bu üniversite şahsıma fahri doktora verdi. Kreşten alıp ilk-orta-lise-üniversite olmak üzere farklı bir yapıyı oluşturmuş durumdalar. Bu alanda atılan adımın bizler için önem arz ettiğini şu anda YÖK başkanına hatırlatıyorum. Çalışmanı buna göre yap. Çok önemli bir şey. Türkiye’de benzer bir adımı atmalı.

Daha sonraki süreçte kadın üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan ve 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı’da da yer aldı.

8 Temmuz 2019’da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından TBMM’ye sunulan kalkınma planında, “Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacaktır” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’de kurulacak ilk kadın üniversitesi için ilk adım atıldı.

Japonya’nın Mukogawa Kadın Üniversitesi ile 10 yıllık işbirliği olan Bahçeşehir Üniversitesi öncülüğündeki isimlerle şekillenecek üniversite için “Kadın Üniversitesi ve Eğitim Vakfı” kuruldu. Vakfın kuruluşu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bildirildi. Listede, Türkiye’nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş da yer aldı.

Vakfın kurucuları olarak “vakfedenler” listesinde Bahçeşehir Koleji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi Washington DC Rektörü ve Bahçeşehir Koleji İcra Kurulu Üyesi Sinem Vatanartıran ile Bahçeşehir Üniversitesi Akademik Yönetim Kurulu Üyesi olan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Murat Dündar yer almakta.

Vakfın yönetim kurulu listesinde Vatanartıran ve Dündar’ın yanı sıra yine Bahçeşehir Üniversitesi ve siyasetten isimler var.

Türkiye’nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel’in kızı Begüm Yücel Çabakçor, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi ve Bahçeşehir Koleji Spor Kulübü Başkanı Ömer Yücel, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Amerika Operasyonları CEO’su olarak bir dönem görev alan Ahmet Köse ve Muhittin Karahüseyin de yeni vakfın yönetim kurulu olarak belirlendi.

Kadın üniversitesi için kurulan vakfın merkezi ise Hatay olarak seçildi. İskenderun 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 25 Kasım 2019 tarihli kararı, 13 Aralık 2019’da kesinleşti.

Vakfın ilk mal varlığı da 70 bin TL olarak belirtildi. Kuruluşa ilişkin karar, mahkemece kesinleştirilmesinin ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Resmi Gazete’de yayımlandı.

Vakfın amacı, “Yurt içinde ve yurtdışında özellikle eğitim ve sağlık alanlarında faaliyetlerde bulunmak, eğitim, bilim, teknoloji, sosyal, kültür ve sağlık alanlarında hizmette bulunmak için çalışmalar yapmak, gençlerin ve her yaş grubundan insanların eğitim ve sağlık imkanlarından yararlanmasını sağlamak” olarak açıklandı.

Vakfın sona ermesi durumunda ise mal varlığının Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı’na devredileceği vurgulandı.

Kadın üniversitesi nedir?

Sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği üniversitelere kadın üniversiteleri deniliyor.

Avustralya, İngiltere, Kanada gibi Batı ülkelerinin yanında Japonya, Güney Kore, Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerinde de kadın üniversiteleri bulunuyor.

ABD'de eğitim veren kadın üniversitesi sayısı 2018 itibarıyla 34. 1960'larda bu sayının 280 olduğu belirtiliyor.

İran, Ürdün, Kuveyt, Sudan, Pakistan gibi Müslüman ülkelerde de sadece kadınların gittiği üniversiteler var. Suudi Arabistan'da ise bütün üniversitelerde kadın ve erkek öğrenciler ayrı kampüslerde eğitim alıyor.

Osmanlı'da ilk kadın üniversitesi: İnas Darülfünunu

Osmanlı Devleti’nde kadınların yükseköğrenim görebilmesi için 1914-1915 ders yılında İstanbul’da İnas Darülfünunu kuruldu.

3 yıllık yüksek öğretim verilen okulda, kız liseleri ve öğretmen okulları için öğretmen yetiştirildi ve mezunları çeşitli liselerde zorunlu hizmet yaptı.

İnas Darülfünunu, erkeklerin öğrenim gördüğü “Zükur Darülfünunu” ile 1918-1919 ders yılında birleşti. Bu fiili birleşmeye kadar İnas Darülfünunu’nda 129 öğrenci eğitim gördü ve 53 kadın mezun oldu. Okul, 1921 yılında resmen kapandı.

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler

Kaynak:Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.