Türkiye'nin ilk tematik Teknokenti’ne AB'den 5 milyon Euro

Türkiye'nin ilk tematik Teknokenti’ne AB'den 5 milyon Euro

Ankara Üniversitesi bünyesinde açılan Türkiye’nin ilk tematik “Tarım, Gıda ve Hayvancılık Teknokenti” için Avrupa Birliği (AB) fonundan 5 milyon euro destek geldi.

AB ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı (IPA) kapsamında Ankara Üniversitesi Teknokent’inin “Agrigenomik Hub Hayvan, Bitki Genomik Araştırma ve İnovasyon Merkezi” projesi desteklenmeye uygun görüldü. Proje 5 milyon euro destek alarak bir rekora imza atmış oldu. Proje ile Ankara Teknokent bünyesinde yer alan “Tarım, Hayvancılık ve Gıda Tematik Teknokent” yerleşkesi, “NovaSeq 6000 yeni nesil dizileme” altyapısına sahip ilk ulusal merkez olacak. Avrupa, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Doğu bölgesinde AgriGenomik Merkez olacak. Tarım, hayvancılık ve gıda tematik alanlarında faaliyet gösteren KOBİ’lere danışmalık destekleri verilecek.

-GDO ANALİZLERİ YAPILACAK-

Organizmalara yönelik genetik ıslah çalışmaları, gen kaynaklarının korunması ve sertifikasyona yönelik test ve analiz hizmetleri yine bu proje kapsamında verilecek. Yeni kurulacak yeni nesil dizi verileri için ise oluşturulacak “Metabarcode of Life” akreditasyonu sağlanarak, dünyada bu akreditasyona sahip ilk 10 ülke arasına girilecek ve Agrigenomik Hub ile tür teşhisi ve yeni tür/endemik tür tescilinde uluslararası akreditasyona sahip tek birim unvanı kazanılacak. Merkezde gıda analizi, taklit analizi, GDO analizi, uluslararası ırk tescili ve model organizma analizleri yapılabilecek.

-“BÜYÜK POTANSİYEL”-

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Ankara Üniversitesi’nin Türkiye’nin ilk Ziraat, Veteriner Fakülteleri ve Gıda Mühendisliği bölümleri ile gıda konusunda güçlü bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, bu büyük potansiyeli değerlendirmek için yine Türkiye’nin ilk tematik “Tarım, Gıda ve Hayvancılık Teknokenti”nin kurduklarını dile getirdi. Erkan İbiş, “Yeni Teknokentimiz kısa sürede büyük ilgi görmeye başladı. Emre Keskin hocamızın girişimleriyle AB fonlarından alınan büyük destek ile tematik Teknokentimizde ülkemizin ilk akredite laboratuvarı uluslarararası mükemmeliyet merkezi olacak şekilde kurulacak. İnanıyorum ki benzer proje ve girişimlerle Teknokentimiz ulusal ve uluslararası alanlarda çok önemli başarılara imza atacak” dedi.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.