Türksat 6A ne zaman hazır olacak?

Türksat 6A ne zaman hazır olacak?

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tesislerindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) yapımına başlanan Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretimi 2020 sene sonunda tamamlanacak.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından Point Otel'de yapılan Yük Sertifikasyonu Testleri Sempozyumu"nda, Türksat Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Ertok moderatörlüğünde Türksat 6A paneli düzenlendi.

Ertok, burada yapmış olduğu konuşmada, Türkiye'nin en büyük projelerinden Türksat 6A'nın, milli imkanlarla geliştirildiğini söyleyerek, Uydunun tasarımı ve üretiminin önemli bir bölümüyle testleri Türkiye'de yapılacak.

Projenin yabancı bir firmaya verilmesi halinde fırlatma bedeli hariç 200 milyon dolara yakın bir maliyetinin olabileceğine söyleyen Ertok, Ar-Ge projelerinde ise maliyetin ilk aşamada yüksek olduğunu, daha sonraki üretimlerde düştüğünü söyledi.

Ertok, Türksat 6A'nın fırlatma bedelinin Türksat tarafından karşılanacağını bildirdi.

BÜTÇENİN 150 MİLYON LİRALIK KISMI HARCANDI

TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) Koordinatörü Mustafa Ay da milli ve yerli olarak yapımına başlanan Türksat 6A'nın, Aralık 2014'te yapımına başlandı, projede üçüncü seneye girildiğini dile getirdi.

Projenin kapsamının büyüklüğü sebebiyle 9 kişiden oluşan bağımsız izleyicilerin yanı sıra, Türksat AŞ ve TÜBİTAK uzmanlarından oluşan izleme grubunca aylık periyotlarla takip edildiğini anlatan Ay, uydunun üretim aşamasının 2020 senesinde tamamlanmasından sonra uzaya fırlatılması hedefleniyor.

Ay, Türksat 6A'nın üretiminde 350'ye yakın araştırmacının çalıştığını söyleyerek, uydunun 546 milyon liralık bütçesinden bugüne kadar 150 milyon liralık kısmının harcandığını bildirdi.

KULLANIM ÖMRÜ 16 YIL OLACAK

TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mesut Gökten de TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, Aselsan ve CTech tarafından üretimi yapılan Türksat 6A'nın 16 sene kullanım ömrü olacağını söyledi.

Uydunun, üç adet fırlatıcıya uygun üretildiğini ve Aralık 2020'de tesliminin planlandığını söyleyen Gökten, Türksat 6A'nın 42 derece doğu yörüngesinde yerini alacak.

Gökten, 4 bin 250 kilogram ağırlığında olacak uydunun Avrupa, Türkiye ve Hindistan'ı kapsayacak alanda hizmet vereceğini altını bir kez daha çizerek, söz konusu uydunun üretiminden sonra Türksat'ın uydu alanında yeni pazarlara açılacağını bildirdi.

Siyasetcafe.com

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.