Uğur Dündar’dan tarihi Müjdat Gezen açıklaması!

Uğur Dündar’dan tarihi Müjdat Gezen açıklaması!

23 Haziran’da yenilenecek İstanbul adayları Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu’nun gerçekleşecek canlı yayın için moderatörlüğü gündeme gelen Uğur Dündar’ın tiyatrocu Müjdat Gezen ile tarihi bir açıklaması ortaya çıktı.

Ünlü gazeteci Uğur Dündar Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Antik Likya Uygarlığı dönemine ait kalıntılar önünde tiyatrocu Müjdat Gezen ile tarihi bir açıklama yaptı. Dündar’ın bu açıklamasını Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil youtube hesabından paylaştı.

“LİKYA KRALI MÜJDAT GEZEN’İ GÖSTERİYOR”

En son CHP’nin televizyonu Halk TV’den ayrılarak ‘Halk Arenası’ programını Sözcü gazetesinin web TV’sinde sürdürme kararı alan ünlü televizyoncu Uğur Dündar, “Dönemin bir numaralı tiyatro sanatçısı olarak Likya kralı Amintas Müjdat Gezen’i gösteriyor” dedi.

Uğur Dündar yayımladığı videoda şunları kaydetti: “Sayın seyirciler şu anda dünyanın en güzel köşelerinden yeryüzü cenneti Fethiye’deyiz. Fethiye’nin görülmesi gereken en önemli tarihi eserlerinden birisi de şu gördüğünüz Likya kralı Amintas’ın mezarı. Kayaya oyulmuş vaziyette Amintas’ın mezarı. Ben yazıtları inceledim. Dönemin bir numaralı tiyatro sanatçısı olarak Likya kralı Amintas Müjdat Gezen’i gösteriyor.”

İşte Uğur Dündar’ın Müjdat Gezen hakkındaki tarihi konuşması:

Likya Uygarlığı antik kentleri nerede?

Antik Likya Uygarlığı Kentleri, Akdeniz Bölgesi’nde Teke Yarımadası’nda yer almakta olup güneyde Akdeniz, batıda Karya ve doğuda ise Pamfilya ile komşudur. M.Ö. 1. yy.’ın ortalarında ise 23 kentten oluşan “Likya Birliği” oluşturulmuştur. Bu birlik tarihteki ilk demokratik birlik olup, günümüz demokratik sistemleri için de esin kaynağı olmuştur. Bu seri adaylık önerisi, dünyada sadece bu bölgede yaşamış ve yok olmuş olan Likya Uygarlığına ait Patara’daki Parlamento binası, Likya kaya mezarları, kale kalıntıları, toplumun inanç sistemlerini yansıtan tapınak kalıntıları, Likyalıların toplumsal hayatları ile ilgili bilgiler veren kent kalıntıları gibi benzersiz kalıntıları içermektedir.

AMİNTAS KAYA MEZARLIKLARI

Fethiye Kral Mezarları, Fethiye merkezinde MÖ 4. yüzyıldan kalma, kayalara oyulmuş kaya mezarı. Likya dönemi yapısı olan Amintas Kral Mezarları, İyon tarzında yapılan ve tek parça kayanın yontulmasıyla oluşturulmuş. Telmessos kentinin yöneticisi olduğu sanılan Kral Amintas’ın anısına inşa edilmiş. Anadolu’nun pek çok bölgesinde de rastlanan kaya mezarları, yapıldığı dönemlerde toplum içerisinde yüksek statüye sahip kişiler için yapılmış anıt mezarlardan oluşuyor. Tapınak tipi ve ev tipi gibi çeşitleri bulunan anıt mezarlar, tanrı kral olarak adlandırılan kişiler için, ölümlerinden sonra da tapınmak için yapılıyordu. Kayalara üstten başlayarak oyulan mezarlar, ülkemizin en değerli antik kalıntılarını oluşturuyor.

amintas-mezari.jpg

Fethiye’nin güneyinde bulunan dik kayalık yamaç üzerine inşa edilen 3’ü tapınak tipinde diğerleri ise sivil mimariyi yansıtan çok sayıda kaya mezarı yer alıyor. Bu tapınak tipindeki 3 mezardan birisi olan ve diğerleri arasındaki en görkemli olan Harpapos’un oğlu Amnitas’a ait mezar, genel olarak Fethiye Kral Mezarları diye biliniyor.

Diğer iki mezara göre daha sağlam kalan Amnitas, Telmessos Antik Kenti’nin kuzey batısında, boyu 3 m’yi geçen bir oyma mezar kalıntısı. Fethiye Limanına 1,5 km mesafede bulunan, devasa büyüklükteki bu mezarın içerisindeki odaya benzer bölümün solunda, insan sığacak büyüklükte olan mezarda, geçmişte Amnitas’ın cesedinin bulunduğu biliniyor.

Siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.