Ülke yangın yerine döndü, ABD'de 'George Floyd' gerilimi iyice tırmandı!

Ülke yangın yerine döndü, ABD'de 'George Floyd' gerilimi iyice tırmandı!

Ülke yangın yerine döndü, ABD'de 'George Floyd' gerilimi iyice tırmandı!. Minnesota'da 'acil durum' ilan edildi

ABD'nin Minneapolis kentinde siyahi George Floyd'un (46) polis şiddetiyle hayatını kaybetmesine yönelik protestolar devam ederken, çıkan arbede de bir protestocunun silahla vurularak hayatını kaybettiği, 5'inin tutuklandığı bildirildi. Minnesota eyaletinde Vali Tim Walz acil durum ilan ederek olayları yatıştırmak için Ulusal Muhafızları bölgeye sevk etti.

 

george-floyd7.jpg

Eyaletin Minneapolis kentinde iki gündür devam eden protestolarla mücadelede bölge polisinin yetersiz kalması üzerine Ulusal Muhafızları harekete geçirdiğini söyleyen Vali Walz, "Personel ekipmanları tedarik etmek ve mevcut durumu iyileştirmek için bu kararı aldık" açıklamasında bulundu.

 

george-floyd6-001.jpg

46 yaşındaki siyahi George Floyd'un hayatını kaybettiği Minneapolis kentindeki olaylar devam ederken, polis şefi John Elder bir basın toplantısı düzenleyerek son olayların değerlendirmesini yaptı.

Elder, protestolar esnasında çıkan çatışmada bir kişinin vurularak öldürüldüğünü, yağma ve ateşe verme hadiselerine karışan 5 kişinin ise gözaltına alındığını açıkladı.

 

george-floyd5.jpg

Yerel medyadaki haberlere ve sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre göstericilerin, Floyd'un hayatını kaybettiği yerin yakınlarında, farklı noktalarda protestolara devam ettiği, polisle yer yer çatışmaların yaşandığı belirtildi.

 

george-floyd4-002.jpg

Polis şefi Elder, olaydan dolayı çok üzgün olduklarını ve kentteki güvensiz ortamın oluşmasında kendilerinin de payının bulunduğunu kabul ettiklerini söyledi.

Öte yandan olayların 3. gününde göstericiler polis merkezine girerek binayı ateşe verdi.

 

george-floyd3-002.jpg

Öfkeli kalabalık, civarda bulunan büyük mağaza zinciri Target başta olmak üzere bazı alışveriş merkezlerini yağmalarken bazı iş yerlerini de ateşe vermişti. Öte yandan kendilerine "ağır silahlı denetçiler" adını veren bir grup beyaz Amerikalı’da yerel işletmelerin dışında nöbet tutmaya başladılar.

Protestolar diğer eyaletlere de sıçradı

46 yaşındaki George Floyd, önceki akşam, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basmasından dolayı dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmış ve boğulmuştu. Yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyaya düşünce ülkede gerilim başlamıştı.

ABD’de de siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve bir grup protestocu Floyd'un öldürüldüğü kavşakta toplanarak polis şiddetini protesto etmişti.

"Nefes alamıyorum", "Katil ırkçı Ku Klux Klan polisleri" yazılı dövizlerle polis merkezine yürümek isteyen protestocular, etraftaki bazı dükkanların camlarını kırmış, bir polis aracına zarar vermiş, polis protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.

Olaya karışan dört polisin işine dün son verilirken, Minnesota Ceza Muhakemesi Bürosu ile Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) olayı incelemek için başlattığı iki ayrı soruşturma sürüyor.

 

youtube2-004.jpg

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.