Ülkemizde elektrikli otomobil üretimi kadar önemli bir gelişme: Bordan lityum pili üretimi

Ülkemizde elektrikli otomobil üretimi kadar önemli bir gelişme: Bordan lityum pili üretimi

Türkiye yerli elektrikli otomobile yatırım yaparak yeni nesil teknolojide geri kalmamayı kafasına koymuşken elektrik pilleri üretimi tartışılan konulardan biri olmuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Dünyada ilk defa bor atıklarından elde ettiğimiz lityum, Aspilsan tarafından bataryalarda yüksek pil hücreleri için gereken yüksek akım testinden başarıyla geçti..." açıklaması bu nedenle sevinç yarattı. Çünkü, elektrikli ve hibrit otomobilde en büyük zorluk yeterli güçte batarya üretmek. Elektrikli otomobili yaparsınız ama güçlü batarya olmadan gitmez.

Bakan Dönmez,  yüzde 99.5 saflıktaki lityumun üretim tesisinin temeli atıldığında ilk etapta yıllık 10 ton üretim yapılmasının planlandığını söyledi. Fazla gündemde kalmayan bu sözler, elektrikli otomobil üretimi kadar önemli bir gelişme bu.

Lityum pili sadece elektrikli otomobilde değil, cep telefonundan tablete, elektrikli araçlara kadar lityum batarya her alanda gerekli olan, pahalı bir teknoloji. Uzmanlara göre, "Lityum demek, gelecek demek!"

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.