Urla Villaların imarı askıya çıktı

Urla Villaların imarı askıya çıktı

Başbakan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ile Latif Topbaş arasındaki telefon görüşmelerine yansıyan Urla'daki villaların imar sorunu aşıldı.

8 villanın arazisi SİT kapsamından çıkarıldı


Başbakan’ın yakın dostu işadamı Latif Topbaş’ın Urla Zeytineli’ndeki arazide yapılan villaları “kurtarma operasyonu”nda son dönemece girildi. Birinci derece SİT alanına yapıldığı için haklarında yıkım kararı verilen villalarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, 20 hektarlık alanın tescilini değiştirdi.

Rapor valiliğe sunuldu

SİT kapsamından çıkarmak için yapılan imar plan değişikliklerinin askıya çıktığı öğrenildi. Bu değişiklik Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Bilgi Edinme Yasası kapsamında yaptığı başvuruyla ortaya çıktı. Genel müdürlük tarafından odaya verilen yanıtta, şöyle denildi: “Yaklaşık 20 hektarlık alanda doğal SİT statüsünün yeniden irdelenmesi amacıyla hazırlanan ekolojik temelli bilimsel araştırma raporu İzmir Valiliği’ne sunulmuştur. Tescil değişikliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 15 gün süre ile askıda kalacaktır.”

Yarımada tehlikede

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, tescil değişikliğiyle ilgili kararın 13 Şubat’ta askıya çıktığını belirtti. Bu kararın tüm Çeşme Yarım adası için emsal oluşturabileceğini vurgulayan Kocaer şöyle konuştu: “SİT’in kaldırılması kaçak yapıların yasal hale getirilmesinin ilk aşamasıdır. Bundan sonra kaçakların bulunduğu bölgede bir plan yapılıp Çevre Bakanlığı’na sunulacaktır. SİT kararını kaldıran bakanlığın, villaları yasallaştırmak için bu planı da onaylayacağı anlaşılıyor. Ama yarımadada özel bir alanın SİT kapsamından çıkarılması İzmir’in doğal değerleri açısından gelecekte ciddi tehlikelere neden olacak.”

Yapılaşmanın tamamen yasak olduğu 1. derece SİT alanına yapılan, Başbakan Erdoğan ve ailesiyle anılan İzmir’in Urla İlçesi Zeytineli Köyü’ndeki villaların ne zaman yapıldığı hâlâ merak konusu. Başbakan Erdoğan’ın 35 yıllık dediği Urla villarıyla ilgili Google Earth görüntülerinin ardından bu kez de fotoğraflar ortaya çıktı. Zaman gazetesi Hacılar Koyu’nu gösteren 2010 ve 2014 yıllarına ait iki fotoğraf yayınladı. Fotoğraflarda 1. derece SİT alanı olan bölgeye yeni villalar yapılmaya devam ettiği anlaşılıyor. Villaları yaptıran işadamı Mustafa Latif Topbaş da söz konusu araziyi 34 yıl önce yedi arkadaşıyla birlikte satın aldığını ve inşaata o yıllarda başladığını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.