Uygulama Sona Eriyor

Uygulama Sona Eriyor

Diyanet İşleri Başkanlığının "Yüz Yüze Vaaz" projesi kapsamında tek merkezden yapılan, diğer camilerde ise hoparlörlerden yayımlanan vaaz uygulaması sona erecek. 40 bine yakın camide uygulama hayata geçerken, önümüzdeki yıllarda bunun yurt geneline yayılması planlanıyor. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, yaptığı açıklamada, proje kapsamındaki çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

 

Diyanet İşleri Başkanlığınca önceki senelerde farklı uygulamaların hayata geçirildiğini hatırlatan Yılmaz, "Bu dönemlerde imamlarımızın cami kürsülerinde, hutbede ne söylediklerini kontrol edememek gibi kaygılarla, bir takım sosyal ve idari baskılarla 'hutbeyi merkezden vereceğiz' denilmiş. Vaazlar için de 'her şehrin merkezinde bir camide vaaz edilecek, oradan yapılan vaaz camilerde verilecek' denilmiş" diye konuştu. Söz konusu uygulamayla birçok cami imamının vaaz vermeyi bıraktığını, okudukları hutbelerin merkezden gönderildiğini ve sadece namaz kıldırdığını ifade eden

 

Yılmaz, şunları söyledi:

 

"Böylece tehlikesiz, problemsiz bir ortam doğacak şeklinde tedbir alınmış. Bu muhtemelen siyasi sebeplerle yapılan bir uygulama olmuş. Çok ters ve yanlış tezahürleri de oldu bunun. Din görevlilerimizin kendi gelişimlerinin önünde bir engel olarak karşımıza çıktı. İmam hatiplerimiz kendi kürsüsünde vaaz edemedikten, bununla ilgili bir hazırlık yapamadıktan sonra körelmeye başlıyor. Kitap karıştırmak, yeni mesajlar hazırlamak derdi olmayınca bu durum körelmeye neden oluyor. Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Görmez'in göreve başlamasının ardından işaretleri üzerine yeni bir proje başlattık. Yurt genelinde 80 bine yakın imam hatip, 90 bine yakın camimiz var. Bu camilerdeki imamlarımız kürsülerde vaaz edemeyecekse bu bizim için büyük bir kayıptır diye düşündük. 'Biz görevlilerimize güveniyoruz' anlayışından hareket ederek bu projeyi hayata geçirdik." "Hem öz güvenleri arttı, hem de aidiyet duyguları pekişti" Projeyle her imamın görevli olduğu camide vaaz vermesini hedeflediklerini dile getiren Yılmaz, bunun için gerekli eğitimlere başladıklarını hatırlattı.

 

38 bine yakın imam hatibe eğitim verildiğini belirten Yılmaz, "Bütün imamlarımızın böyle bir eğitimden geçmesini amaçlıyoruz. Bunun sonucunda eğitim alan imamlarımızın büyük çoğunluğu görevli oldukları camilerde kendi vaazlarını hazırlamaya başladı" diye konuştu. Projenin cemaatle din görevlileri arasında namazdan önce veya sonra diyalog kurulmasını da sağladığını belirten Yılmaz, "Bu sadece bilgi aktarımı değil, aynı zamanda duygu, sevgi aktarımıdır. Daha önce imamlarımız adeta birer namaz kıldırma memuru gibi görülüyor, öyle anlaşılıyordu. İmamlarımız da bundan rahatsızdı. Şimdi artık namaz vakitlerinden önce veya sonra cemaatle yaptıkları sohbetlerle, okudukları dualarla daha fazla paylaşıma girmeye başladılar.

 

Böylece imamlarımızın hem öz güvenleri arttı hem de aidiyet duyguları pekişti. Bunun artması toplumsal barışa daha da katkı sağlayacak" dedi. "Projemizin önümüzdeki yıllarda bütün camilerimizde hayata geçmesini umuyoruz" ifadelerini kullanan Yılmaz, eğitimlerin sürdüğünü söyledi. İmamlara proje kapsamında ilk olarak vaazın nasıl hazırlanacağına yönelik eğitim verildiğini belirten Yılmaz, diksiyon ve iletişim derslerinin de eğitimlerin arasında yer aldığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.