Uyuşturucuyla mücadele terörle mücadeledir

Uyuşturucuyla mücadele terörle mücadeledir

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Türfenkçi, uyuştucuyla mücadele hususunda önemli açıklamalarda bulundu.

Uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele konusunda son 5 yılda 270 milyon değerinde bir yatırım yaptıklarını dile getiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Haziran itibarıyla toplam uyuşturucu yakalaması 24,6 tona ulaştı. Böylece yılın 6 ayında 343 milyon lira değerinde uyuşturucu kaçakçılığının önüne geçildi.'' şeklinde konuştu.


Bülent Tüfenkçi AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Açıklamasında terör faaliyetlerinde finansal bir basamak olarak  kullanılan uyuşturucu ticaretini önlemeye yönelik sıkı çalışmalar yürüttüklerine ve konuya oldukça duyarlı olduklarına değindi.

Tüfenkçi, Dünyada uyuşturucu ticaretine yönelik gerek alınan önlemler, gerek yapılan yatırımlar, gerek ulusal ve  uluslararası başarılı operasyonlar olsun Türkiye'nin uyuşturucu ticaretiyle mücadelesinde en etkin ülkelerden biri olduğunun altını çizdi. Son 5 yılda bu konuyla mücadele edebilmek için 270 milyon lira değerinde bir yatırım yaptıklarını da vurguladı.

 

KAPASİTEMİZİ ARTTIRIYORUZ
Tüfenkçi, uyuşturucu kaçakçılığının yaygın olabileceği bölgelerde, kara, hava, deniz hudut kapıları ile posta ve kargo işleme merkezlerinde ileri teknolojilerle ve narkotik dedektör köpeklerle çalışmalar yürüttüklerine,
"Son olarak 16 bin farklı kimyasal maddeyi ayırt edebilen 15 adet el  tipi gelişmiş uyuşturucu madde tespit cihazı temin edilerek ilgili idarelerimizin  kullanımına sunuldu. Ticarete konu eşyaların hızlı ve etkin denetimini sağlayan  araç ve konteyner x-ray tarama cihaz sayısı 64'e ulaştı. Denizyolu ve limanlar  üzerinden gelebilecek kaçak eşya ve uyuşturucu girişini önlemek amacıyla  denizlerde görev yapan bot sayımız 25’e çıkarıldı. Gemi arama ekiplerimiz ülkemiz  limanlarında 7/24 prensibiyle görev yapıyor. Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede  personelimizin en büyük yardımcılarından olan narkotik dedektör köpek  kapasitemizi de her geçen gün artırıyoruz." sözleriyle değindi.

 

 HIZLA KAÇAKÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR
Geçtiğimiz senelere nazaran bu sene uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelede önemli bir yol katedildiğine dikkat çeken Tüfenkçi, "2017'de bir önceki yıla göre  yüzde 670 artışla 26,4 ton uyuşturucu ele geçirildi. 2018'de yakalamalar artan  bir ivme gösterdi ve haziran itibarıyla toplam uyuşturucu yakalaması 24,6 tona  ulaştı. Böylece yılın 6 ayında 343 milyon lira değerinde uyuşturucu  kaçakçılığının önüne geçildi." dedi.


2017 ve 2018 yıllarında tek seferde gerçekleştirilen büyük ölçekli yakalamalara da dikkat çeken Bakan Tüfenkci,
"Mayıs 2017'de Hamzabeyli Gümrük Kapımızda gerçekleştirilen  operasyonda, ülkemiz gümrük kapılarında tek seferde en yüksek uyuşturucu miktarı  olan 775 kilogram eroin ele geçirildi. Aynı yıl İzmit’te gerçekleştirilen  operasyon da 295 kilogram kokain yakalaması ile gümrüklerde tek seferde en fazla  kokain yakalaması oldu." dedi.
Uyuştucu ile mücadele etmenin terör ile mücadele etmeyle paralel olduğuna değinen Bakan, "Uyuşturucu kullanımını teşvik etmek, kullanımına aracılık  etmek, uyuşturucu temini ve satışını gerçekleştirmek terör ve insanlık suçudur.  Bu vesileyle, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla  Mücadele Günü'nün bu alanda farkındalık yaratarak toplumsal bilincin  artırılmasına katkı sağlamasını umuyorum." şeklinde konuştu.

 

Siyasetce.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.