Uzman isimler Tokat depremini değerlendirdi! 'Yıkıcı olabilir'

Uzman isimler Tokat depremini değerlendirdi! 'Yıkıcı olabilir'

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

AFAD'dan alınan bilgiye göre, saat 18.11'de merkez üssü Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem yerin 5,9 kilometre derinliğinde meydana geldi. Sarsıntı, çevre illerde de hissedildi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Deprem Kuzey Anadolu fayını tetikler mi?' sorusuna yanıt verdi.

Şükrü Ersoy, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"Öncelikle bölge halkına geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Sanıyorum 2 bülteninde CNN TÜRK'deydik. O bölgenin depremselliğini tartışmıştık. Bu Kuzey Anadolu fayının anakolu üzerinde değil, yan kolları üzerinde yine Kuzey Anadolu fayına bağlı ama buranın çok uzun olmadığını dolayısıyla 6-.6.5'a kadar deprem oluşturabileceğini, 7'ye çıkmayacağını söylemiştim. Nitekim hemen akabinde de 5.6 büyüklüğündeki deprem şöyle kritik; Türkiye'deki yapıların hasar sınırları 5.5'la başlıyor. Dolayısıyla 5.6 bu anlamda önemli olabilir. Mühendislik olarak hatalı binalarda mutlaka hasarlar meydana gelmiş olabilir.

"ZEMİNE BAĞLI OLARAK HİSSEDİLİR"


Daha önceki deprem 9 kilometre civarındaydı. Bu 5 kilometre civarında yüzeye yakın olması daha çok hissedilmesini sağlar. Dolayısıyla bu biraz binanın ve zemine bağlı olarak hissedilir ama 5.6 büyüklüğündeki deprem baya hissedilir. Önemli olan hasar meydana gelip gelmemesidir.

"BU DEPREMLER DEVAM EDECEK"

Türkiye deprem ülkesi bunu kabul etmek gerekiyor ve bugün Tokat'tan yarın Malatya'dan bir başka yerden bu haberleri duyacağız. Depreme karşı dirençli şehirler ve binalar yapmak için bütün enerjimizi buna sevketmemiz gerekiyor. Aksi takdirde bu depremler devam edecek.

"DAHA BÜYÜĞÜ GELMEYEBİLİR AMA GARANTİSİ YOK"

Bu Kuzey Anadolu fayının anakolu üzerinde olmadığı için 7 seviyelerinde bir deprem normal şartlarda beklemem ama tabi bunun garantisi yok. Ben sadece depremlerin meydana geldiği fayın uzunluğuna bağlı olarak bu yorumu yapıyorum. 5.6 müstakil bir deprem olabilir, daha büyüğü gelmeyebilir ama bunun garantisi yok."

"DEPREM ORTA BÜYÜKLÜĞE YAKIN"


Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Tokat Sulusaray’da 5,6 büyüklüğünde deprem oldu. Aynı yerde dün gece 5,1 bir deprem daha olmuştu. İlk deprem öncü depremdi. Şimdi olan deprem orta büyüklüğe yakın. Daha önce yazdığım gibi, KAF’ın Tokat’tan ayrılıp Anadolu Levhası içerisine SW yönünde uzanan bir kolu üzerinde. Bu deprem kalitesiz yapı stokunda ve yeraltı yapılarında yıkıcı olabilir. Geçmiş olsun."

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.