Uzmanlar açıkladı! Uykunuzu yeteri kadar almazsanız….

Uzmanlar açıkladı! Uykunuzu yeteri kadar almazsanız….

Uyku bozukluğunun psikolojiyi bozduğunu söyleyen Psikiyatrist Yrd.Doç.Dr. Onur Okan Demirci, önemli açıklamalarda bulundu.

Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Onur Okan Demirci, uyku bozukluğunun tedavisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlıklı bir uyku için önerilerde bulunan Yrd.Doç.Dr. Onur Okan Demirci’nin tavsiyelerini haberimizde sizler için hazırladık.

AYNI SAATTE KALKIN

“Uyku ritminizi ayarlayın; yatış ve kalkış saatlerinizi olabildiğince benzer tutmaya çalışmak uyku ritminizi tutturmak açısından önemlidir. En azından beynimizin uyku süresini ayarlayabilmesi için hafta içi, hafta sonu ya da tatil günleri fark etmeksizin hep aynı saatte kalkılmalıdır.

ZİHNİNİZİ DİNGİN TUTUN

Uykudan önce egzersiz yapmayın; uykuya dalma aşamasında zihninizin dingin olması gereklidir. Aktif davranan ya da düşünen birinin uykuya dalması beklenemez. Sorunlar, gündelik işler ve yapılacaklar aklınızda dönüp duruyorsa bunları bir kağıda yazıp, yatağa girebilirsiniz.

UYUDUĞUNUZ ODADA RAHAT HİSSEDİN

Gürültüsü sizi rahatsız etmeyecek, sıcaklığı ve nem oranı size uygun, yattığınız yerin rahatlığı, hatta yastığın kalitesi bile uyku düzeninizi etkileyebilir. Size uygununu ayarlamaya çalışın. Uyandıktan sonra daha fazla yatakta kalmayın; hepimizin kendini dinlenmiş hissettiği bir uyku süresi vardır. Genelde bu uyku süresi erişkinlerde 6-9 saat arası olarak bilinse de kişisel farklılıklar görülebilir. Uykumuzu aldığımızda gözlerimiz açılır ve o an kendimizi gayet dinç hissederiz. Sonrasında ‘Daha erken’, ‘Biraz daha uyusam ne olur ki?’, ‘Dün az uyumuştum, telafi edeyim’ gibi cümlelerle uyumaya devam etmek, amaçladığımız gibi bizi daha dinç ve dinlenmiş hale getirmeyecektir.

GECE KAFEİNLİ İÇECEK TÜKETMEYİN

Eğer 15 dakikadır uyuyamıyorsanız yatakta daha fazla vakit geçirerek huzurla uyuduğunuz o ortamı kendinize bir eziyet alanı haline getirmeyin. Bunun yerine yataktan kalkıp sizi çok hareketlendirmeyecek ve daha uyanık hale getirmeyecek aktivitelerle uğraşabilirsiniz. Eğer en az 15 dakika kadar yine uyuyamadıysanız tekrar kalkın. Gece yatmadan önce kafeinli içecekler tüketmeyin; kafein, nikotin, tein vb. gibi uyarıcı maddeler içeren; kahve, çay, enerji içecekleri, sigara kullanımı, alkol, bazı ağrı kesiciler ve asitli içecekleri özellikle uykusuzluk durumu olan kişiler olabildiğince tüketmemeye özen göstermelidir. Çünkü beyin ne kadar aktif çalışırsa uyumak o kadar zorlaşır”

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.