Van'daki çığ faciasında bilanço artıyor!

Van'daki çığ faciasında bilanço artıyor!

Gelen son dakika haberine göre, Van'daki çığ felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 41'e yükseldi. Kayıp bir kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde üzerine çığ düşen minibüste bulunduğu değerlendirilen 2 kişiyi arama çalışmaları devam ederken ikinci kez çığ düştü. Arama kurtarma çalışmalarında bulunan kalabalık kurtarma grubu çığ altında kaldı.Son dakika detayları haberimizde....

Çığ altında kalan bazı kurtarma ekibi görevlileri kendi imkanlarıyla kurtulurken, arama kurtarma çalışmaları sürdürülüyor.

 

 

 

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, olaya ilişkin olarak, "Çığ altındakileri arayan AFAD, UMKE ve diğer ekiplerin üzerine de çığ düştü. Kurtarma çalışması başlatıldı." ifadelerini kullandı.

BAKAN SOYLU: 3 KAYIP VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'daki çığ felaketi ile ilgili olarak, "Maalesef ikinci hadise bizleri üzdü. Adli Tıp'a giden kaybımız 33 oldu" açıklamasında bulundu. 

Bugün yapılan arama çalışmalarında 1 kişinin daha cesedine ulaşıldı. Böylece iki çığ felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 41'a yükseldi. Kaybolan bir kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

AFAD İL MÜDÜRÜ DE ÇIĞ ALTINDAN KURTARILDI

AFAD'dan yapılan açıklamada, ''Van’ın Bahçesaray ve Çatak ilçeleri arasında, 24 saat içinde ikinci kez çığ düştü. Dün çığ altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmak için çalışan ekiplerin üzerine, bugün saat 12.02’de ikinci bir çığ düştüğü bilgisi alındı. Alınan bilgilere göre olayda, aralarında şehit olan güvenlik görevlilerimizin de bulunduğu, toplam 33 kişi hayatını kaybetti; 53 kişi ise yaralandı. Olaya müdahale için bölgedeki AFAD il müdürlüklerinden 59 arama kurtarma uzmanı 11 araçla alana sevk edildi. Ayrıca 75 kişilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi ile 2 araç, Ankara’dan askeri uçakla bölgeye gönderiliyor.

Olaya müdahale edilmesi için bölgeye, aralarında Şırnak İtfaiyesi’nden 4 kişinin de bulunduğu toplam 153 arama kurtarma personeli ve 17 araç sevk edildi. Bölgeye ayrıca 28 ambulans ve 10 Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi gönderildi. Haberleşmenin aksamaması için alanda bir mobil baz istasyonu kurulmaya başlanırken 3 mobil baz istasyonu daha yola çıkarıldı.

Van Bahçesaray ve Çatak arasındaki karayoluna, 4 Şubat 2020 17.45’te çığ düşmüştü. AFAD Van koordinasyonundaki arama kurtarma ekipleri, çığ altında kalan minibüs ve iş makinesinden 8’i sağ olmak üzere 13 vatandaşımızı çıkarmıştı.

Ulaşılamadığı değerlendirilen 2 kişi için AFAD Van ve koordinasyonundaki Jandarma, UMKE, 112 Acil Sağlık, Karayolları, Büyükşehir Belediyesi ile itfaiye ekiplerinin çalışmaları sürerken 12.00 sularında ikinci çığ düştü. Alanda çalışan ekiplerden bir kısmı çığ altında kaldı.'' ifadeleri yer aldı.

Çığ altında kalan AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefonla görüştüğü İçişleri Bakanı Soylu'dan Bahçesaray'daki çığ düşmesi ve arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.

 

screenshot-1-004.jpg

 

ÜÇÜNCÜ ÇIĞ UYARISI YAPILDI

Bölgede çığ altında kalan kişileri kurtarma çalışmaları sürerken, üçüncü bir çığ uyarısı yapıldı. 

 
BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Bölgede meydana gelen ikinci çığ faciasına ilişkin İçişleri Bakanlığı şu açıklamayı yaptı;

Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde dün meydana gelen çiğ düşmesi sonucu, 15 vatandaşımız çığdan etkilenmiş, çığdan etkilenen vatandaşlarımızı kurtarmak için bölgeye ekipler sevk edilmiştir. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekipleri 13 vatadaşımızı (8 sağ,5 ölü) çığ altından çıkarmış, kayıp olan 2 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmalarına bölgedeki olumsuz hava koşulları nedeniyle saat 01.00 sularında ara verilmiştir.

Söz konusu arama kurtarma çalışmaları uzman personelin görüşü alınarak bugün saat 07.00 sıralarında tekrar başlamıştır.

Devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede tekrar bir çığ düşme hadisesi yaşanmıştır.

Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

Olayın ardından bölgeye hemen Van, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Siirt, Erzurum ve Ankara illerinden JAK dahil arama kurtarma ekipleri sevk edilmiştir.

screenshot-2-004.jpg

 

 

BAHÇESARAY BELEDİYE BAŞKANI: TAHMİNEN 20 KİŞİ ÇIĞ ALTINDA

İlk bilgileri vermek üzere NTV yayınına bağlanan Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas ise şu ifadeleri kullandı:

“Biz Hizan’da iki tane cenazemizi götürüyorduk, orada çalışmalar devam ediyordu. Ancak bazı vatandaşlarımız aynı yolu kullanmak istediler. Tabi ki köy yerinde de devletin tüm çalışmaları devam ettiriyorlardı. 25 kişinin çıkarıldığı haberini aldık yaralı olarak Van’a ulaştırıldı onlar. Diğerleri kaç kişi kalmış net bir bilgi yok elimizde. 25 kişi çıkarılmış, 5 araç operatörlerle beraber çığ altında bilgiyi aldık. Ve çalışmalar hızlı bir biçimde devam ediyor.

300’ün üzerinde arama çalışmalarını sürdüren ekip vardı. Tahminen 20 kişi çığ altında kaldı. Bize ulaşan bilgi o şekilde."

ANKARA'DAN TAKVİYE EKİP

AFAD ve Jandarma arama-kurtarma personellerinden oluşan 75 kişilik ekip, Ankara’dan Van’da çığ düşen bölgeye doğru yola çıktı.

3. ÇIĞ TEHLİKESİ
Van'ın Bahçesaray kara yolunda üçüncü bir çığ tehlikesine karşı çalışmalara ara verildi. Ekipler tamamen alandan uzaklaştırıldı. Ekiplerin kontrollü olarka çığ düşürme faaliyeti gerçekleştireceği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Salı akşamı saat 17.00 sıralarında üzerine çığ düşen minibüste bulunan 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı. Minibüste olduğu değerlendirilen ve sabah saatlerinden itibaren devam eden 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürdürülürken ikinci defa çığ düştü. İlk bilgilere göre çığ altında araçlar ve kurtarma ekibinin kaldığı bildirildi. Çığ faciasından bazı kurtarma ekibi görevlileri ve bölgeye desteğe giden vatandaşlar kendi imkanlarıyla kurtulurken, arama kurtarma çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiği belirtildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, Abdulahat Arvas ve İrfan Kartal çığda yaralanarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'nde tedavi altına alınan asker, vatandaş ve kurtarma ekiplerini ziyaret etti, sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

Bakan Koca, ziyaretlerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün yaşanan çığ düşmesi nedeniyle Bakan Soylu ile hem olay yerini hem de hastaları ziyaret etmek üzere Van'a geldiklerini söyledi.

BAKAN KOCA: HASTANEYE YARALI GELEN HASTA SAYISI 75 KİŞİ OLDU
Hastanelere kaldırılan yaralı sayıları hakkında bilgi veren Koca, şöyle konuştu:

"Şu an toplam hastanelerimize yaralı olarak gelen hasta sayısı 75 kişi oldu. Bu 75 kişiden, hastanemizde yatarak tedavisi yapılan 47 hastamızı ziyaret etmiş olduk. Bu 47 hastamızdan ise yoğun bakım şartlarında takip edilen 6 hastamız söz konusu. Yoğun bakım şartlarında takip edilen hiçbir hastamızın genel durumu ciddi ya da ağır değil. Bir hastamızla ilgili ameliyat planlanmakta, onun dışında genel olarak bütün hastalarımız için genel durumlarının iyi olduğunu, herhangi ağır ve ciddi bir hastamızın olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum."

Koca, dün 5, bugün ise 33 kişinin çığda hayatını kaybettiğini anımsatarak, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileklerinde bulundu.

BAKAN SOYLU: 11 JANDARMA, 8 KORUCU...
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, bir gazetecinin çığ olayında hayatını kaybeden asker, kurtarma ekibi ve vatandaşların sayısını sorması üzerine "1'i astsubay, 10'u uzman çavuş olmak üzere toplamda 11 jandarma, 8 güvenlik korucusu, 2 Karayolları çalışanı, 3 itfaiye personeli, 1 Turkcell çalışanı ve diğerleri de dünkü akrabalarını kurtarmaya gelen sivil vatandaşlarımızdı." ifadelerini kullandı.

 

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.