Vatan Partisi'nden uyarı: Kıdem Tazminatı tehdit altında

Vatan Partisi'nden uyarı: Kıdem Tazminatı tehdit altında

Vatan Partisi İşçi Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç, yaptığı yazılı açıklama ile kıdem tazminatının tehdit altında olduğunu söyledi.

Vatan Partisi İşçi Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç, Yeni İstihdam Kalkanı Paketi’yle kıdem tazminatının tümüyle kaldırılmak istendiğini belirtti.

Kıdem tazminatının, “Belirli süreli iş sözleşmesi” üzerinde yapılacak değişiklikle ortadan kalkacağını belirten Koç, düzenlemenin paketten çıkarılmasını istedi.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç, Yeni İstihdam Kalkanı Paketi’nde yer alan belirli süreli iş sözleşmeleri konusunda yazılı bir açıklama yaptı.

 

Koç, paketin içerisinde kıdem tazminatının kaldırılmasına neden olacak düzenlemeye karşı uyarılarda bulundu:

 

“Partimizin yıllardır işçileri uyardığı bir konu, Yeni İstihdam Kalkanı Paketi’nde yer aldı. Konfederasyonlar, sendikalar ve işçiler, kıdem tazminatı fonu ile oyalanırken, kıdem tazminatını tümüyle ortadan kaldıracak bir düzenleme gündeme getirildi. 10 Haziran 2020 günlü Aydınlık’ta yer alan habere göre, Yeni İstihdam Kalkanı Paketi’nde, 25 yaşın altındaki gençlerle 50 yaş üzerindekiler için üç yılı geçmemek üzere belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilmesini sağlayacak bir düzenleme hazırlanmıştır. Yürürlükteki mevzuatımıza göre, belirli süreli iş sözleşmeleri süresinin sonunda kendiliğinden sona erdiğinde kıdem tazminatı ve ihbar süresinin ücreti ödenmez. 4857 sayılı İş Yasasında belirli süreli iş sözleşmelerinin her yerde kullanılmasını engelleyen hükmün 25 yaşın altındaki gençler ve 50 yaşın üstündekiler için kaldırılması, bu kesimler için kıdem tazminatının kaldırılması anlamına gelmektedir. 4857 sayılı İş Kanununda belirli süreli iş sözleşmelerinin yapılması konusunda ciddi kısıtlamalar vardır: 'Madde 11 - İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir. Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir. Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri, belirli süreli olma özelliğini korurlar.Belirli süreli iş sözleşmelerinin süresi sonunda kendiliğinden sona ermesi durumunda kıdem tazminatının ödenmeyeceği, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararıyla kesinlik kazanmıştır.

 

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 18.9.1996 gün ve 1996/9-489 E 1996/594 K sayılı kararı şöyledir:

 

'Belirli süreli iş sözleşmelerinde sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi durumunda kıdem tazminatının hüküm altına alınması doğru değildir. Çünkü böyle bir durumda sözleşme sürenin bitimi ile sona ermektedir ki, bu fesih şekli kıdem tazminatına hak kazandıran hallerden değildir.' Yargıtay 22.Hukuk Dairesinin 2013/71 E. 2013/1642 K. 4.2.2013 kararı da şudur: 'Somut olayda, davacı, taraflar arasında imzalanan sözleşme içeriğine göre davalı bünyesinde belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışmıştır. Süre sonunda işverence herhangi bir bildirim yapılmaksızın iş sözleşmesi kendiliğinden sona ermiş olmakla davacı kıdem tazminatına hak kazanamaz.' 

 

Yargıtay’ın diğer bir kararı da şöyledir:

 

'Belirli süreli sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi halinde kıdem tazminatı istenemez. Süre bittiğinin bildirimi, fesih değil tespit niteliğindedir.'

 

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.