Vatandaşı kaçak elektrik çarptı
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kullanılan kaçak elektriğin faturasını tüm Türkiye ödüyor. Dicle Elektrik'in sözcüsü Mehmet Üstün, 'Faturalara her ay 10 lira yansıyor dedi. Tüketicileri Koruma Derneği vatandaşı dava açmaya çağırdı
Dicle Elektrik Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, kaçak elektriğin abone başına yıllık bedeli 120 lira olduğunu söyledi. Üstün, kaçak elektrik kullanımının yaygın olduğu Güneydoğu illerinden tahsil edilemeyen her kuruşun, Türkiye’deki havuz sistemi uygulaması sebebiyle borcunu tam ödeyen ülke genelindeki tüm aboneleri etkilediğini belirtti. Üstün, “Bu kaçak oranının abone başına aylık ortalamada yaklaşık 10 lira maliyeti var” dedi.
Ücretsiz sulama yapıyorlar!
Bölgede elektriğin yüksek oranda kaçak kullanıldığı yerlerin başında, büyük tarım işletmelerinin sulama alanlarının geldiğine dikkati çeken Üstün şunları kaydetti: “Bölgede kullanılan kaçak elektriğin 4’te 1’i sulamalarda kullanılıyor.”
10 bin dosya savcıda
Kayıp kaçağı önlemek için ciddi çalışmalar yaptıklarını, bir çalışan ordusuyla hem sahada hem de hukuki yollarla mücadele ettiklerini anlatan Üstün, şu anda 10 bine yakın savcılığa yansıyan ve 8 binin üzerinde de icralık olan dosya olduğunu bildirdi.
Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Şükran Eroğlu, kaçağın tüm vatandaşlara ödetilmesinin sosyal adalete aykırı olduğunu ve insanları hırsızlığa teşvik olduğunu söyledi. Eroğlu, “Kendi faturasını ödeyen dürüst insanlar neden kaçak bedeli ödesin? Böyle yapılarak adeta
oradakilere siz kaçak kullanmaya devam edin deniliyor” dedi. İki barajın üretiminden fazla Üstün, “Bölgede 6 ilde kaçak elektrik kullanım oranı, Keban ve Karakaya barajlarının yıllık ürettiği elektrik miktarına ulaşıyor” diye konuştu.
Ödeyenler cezalandırılıyor
Kaçak kullanımın önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını isteyen BDP Milletvekili Hasip Kaplan, “Bu yöntemle kaçak kullanmayanlara ceza kesiyorlar. Bu adaletsizliğin önüne geçilmesi gerekiyor” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Faruk Loğoğlu ise kaçağın faturasının vatandaştan değil devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da uygulamanın dinen ve hukuken izahı olmadığını belirtti.
Dava açın çağrısı
Şu anda faturalarda kayıp kaçak bedelinin görünmediğini ifade eden Şükran Eroğlu, “Vatandaş kandırılıyor. Bu rakam diğer kalemlere yediriliyor. Ancak tüketici dağıtım şirketlerine ihtarname gönderip kayıp kaçak bedelinin ayıklanmasını isteyebilir. Elektriğin birim fiyatı belli. Kullanılan rakam belli geri kalan kısım kayıp kaçak bededili ve diğer kesintilerdir. Faturalara bir kere itiraz edilirse bu değer aylar içinde geçerli olur. Bunları yaptıktan sonra hakem heyetlerine başvurulursa davaları kazanırlar” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.