Ve ilk 'paralel' davası açıldı!

Ve ilk 'paralel' davası açıldı!

Adana'da yasadışı dinlemelerle ilgili 9 polis hakkında hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi.

41 sayfalık iddianamede Savcı 'uydurma gerekçeyle' dinleme yapıldığını söylerken, şüpheli polisler hakimlerin 'yanlışlıkla' dinlendiğini savunuyor.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması sonucunda Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan'ın hazırladığı iddianamede 9 polis şüpheliye 'resmi belgede sahtecilik, iftira, suç uydurma, haberleşmenin gizliliğini ihlâl, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlâl ve kişisel verilerin kaydedilmesi' gibi suçlamalar yöneltiliyor. 


Polisler, Adana’da görevli bazı hâkim ve savcıları da yasadışı dinlemekle suçlanırken, bu savcı ve hâkimler iddianamede müşteki olarak yer alıyor.

İddianamenin ilk bölümünde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'iletişimin gizliliği ve özel hayatın korunmasına' ilişkin kararları alıntılanıyor.

'Devlete güveni sarstı'

Başsavcıvekili Doğan iddianamede, delillere başka yoldan ulaşılamasa da telefon dinlemelerinin kanun koyucu tarafından istenmediğini belirtiyor ve buna gerekçe olarak da "Yasal dinleme dahil bireyin iç dünyasını sarsan, sonuna kadar özel alanını ihlâl eden, düşünce dünyasının tüm derinliklerini ortaya çıkaran son derece ağır bir ceza usûl tedbiridir" açıklamasını getiriyor.

 

Doğan, yasadışı dinlemelerin bazı kolluk görevlilerince yapılmasının hukuk devletine güveni derinden sarstığını da vurguluyor.

 

'Erdoğan'a suikast dinlemeyle önlendi'

9 şüpheli polis, iddianamede yer alan ifadelerinde, yaptıkları dinlemenin yasal olduğunu savunup, hâkim ve savcıların yasadışı dinlendiği suçlamasını da kabul etmedi.
Ancak şüphelilerden Adana İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde çalışmış Aytaç Akyol, 'önleyici dinlemeler' ile birçok önemli olayın önlendiğini savundu.

 

Akyol, yasadışı dinlemelerin yapıldığı iddia edilen 2012 yılında, Adana İstihbarat Şube Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

 

Akyol bu dinlemeler sayesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a suikast yapacağı iddia edilen A.Ö isimli şahsın yakalandığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.