Vehbi Koç'tan Diyanet'e mektup: Tanrı kelimesinden rahatsız olmayın

Vehbi Koç'tan Diyanet'e mektup: Tanrı kelimesinden rahatsız olmayın

Merhum iş adamı Vehbi Koç’un Cuma hutbelerindeki imamların telkininden rahatsız olduğu ve dönemin Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan’a bir mektup yazarak bu rahatsızlığını bildirdiği ortaya çıktı.

Türk iş dünyasında önemli bir yeri olan, Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaptığı sanayi ve ticari yatırımlarla ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan, iş adamı merhum Vehbi Koç’un bilmediğimiz bir yönü daha ortaya çıktı.

O dönemde bazı camilerde ve halen günümüzde de 'Tanrı' kelimesi ile 'Allah' kelimesinin kullanılması konusunda imamların telkin ve baskı yaptığı biliniyor. Türkçe olan 'Tanrı' kelimesi yerine 'Allah' kelimesi kullanılmasının daha doğru olduğu ve hatta daha ileri giderek, 'Tanrı' kelimesinin kullanılmasının günah olduğu imamlar tarafından cemaate telkin ediliyor.

Bu yanlış ve maksatlı ikazlar iş adamı Vehbi  Koç’u da rahatsız ettiğini Diyanet’e gönderdiği mektuptan anlıyoruz.

Vehbi Koç'un bu rahatsızlığını 1975 yılında dönemin Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan’a yazdığı bir mektup ortaya çıkardı.

VEHBİ KOÇ’TAN DİYANET’E ÜLTİMATOM GİBİ MEKTUP

Dönemin imamlarının Cuma hutbelerinde cemaate ‘Bazıları Tanrı diyor, Tanrı demeyin Allah deyin’ telkininden oldukça rahatsız olan iş adamı Vehbi Koç, ültimatom gibi bir dille yazdığı mektupta şunları söylüyor:

"Sayın Bay Doğan, geçen hafta Dolmabahçe Camiinde Cuma namazında hatip hutbeye çıkarak bir takım Türkçe terimlerden bahsetti. Bu arada ‘bazıları Tanrı diyor, Tanrı demeyin Allah deyin’ dedi. Bunu hayretle dinledim. O Akşam başka bir camiye giden bir arkadaşımla beraberdim, onun gittiği camide de hatip ‘Günaydın demeyin, Selamunaleyküm deyin’ demiş, arkadaşım da buna hayret etmiş. Bu bir talimatla mı oluyor, yoksa hatipler kendileri mi söylüyorlar? Büyük bir reaksiyon yaratmaktadır. Tanrı sözü çok güzel bir sözdür. Bu hususu sizin gibi geniş görüşlü bir din liderimize duyurmak için bu mektubu yazıyor, saygılarımı sunuyorum."

 

vehbi-koc1.jpeg

(Vehbi Koç'un Diyanet'e yazdığı mektup.)

Vehbi Koç’un Diyanet İşleri Başkanı Doğan’a gönderdiği mektuba Lütfü Doğan cevap verirken 'Tanrı' ifadesi kullanması ikazın ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor.

Başkan Doğan’ın Koç’a verdiği cevapta:

"Sayın Vehbi Koç. Başkanlıkça ‘Tanrı, Günaydın’ demeyin diye özel bir talimatımız yoktur. Hatipler kendi anlayış seviyesine göre hareket ediyorlar. Sürdürdüğümüz eğitimlerle uygun anlayışa getirmeye çalışıyoruz. Takdir edersiniz ki bu zaman isteyen bir konudur. Uyarınıza teşekkür eder, Yüce Tanrı’dan sağlıklar, başarılar dua eder, selam ve sevgilerimi sunarım" ifadelerini kullandı.

 

vehbi-koc2.jpeg

(Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan'ın Vehbi Koç'a gönderdiği cevap mektubu.)

1972-1975 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı görevini yürüten ve 1977 yılı seçimlerinde CHP’den milletvekili seçilen Lütfü Doğan, Vehbi Koç’a verdiği cevap mektubunda kullandığı ifadelerden anlaşılacağı üzere, kendisinin de bu konuda rahatsız olduğu ve bunun ‘sürdürdüğümüz eğitimlerle uygun anlayışa getirmeye çalışıyoruz’ dediğini görüyoruz.

siyasetcafe.com

Bu haberler de ilginizi çekebilir.

menzil-012.jpg

menzil1-004.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.