Veliahtı camide öldürülmüştü! İşte Mahmut Ustaosmanoğlu'nun yerine geçeceği düşünülen isimler

Veliahtı camide öldürülmüştü! İşte Mahmut Ustaosmanoğlu'nun yerine geçeceği düşünülen isimler

Önceki gün hayatını kaybeden İsmailağa cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nun yerine geçmesi en güçlü görülen bazı isimler ön plana çıktı.

İsmailağa cemaatinin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu önceki gün 93 yaşında hayatını kaybetti. Şeriat yanlısı, kız çocuklarının eğitimine ve laik cumhuriyete karşı irticai faaliyetleriyle bilinen Ustaosmanoğlu'nun ölümünün ardından "terekesi" ortada kaldı.

Geniş bir cemaati yöneten Ustaosmanoğlu'nun yetiştirdiği öğrencileri arasında kamuoyunca yakından tanınan Ahmet Mahmut Ünlü (Cübbeli Ahmet Hoca) gibi isimler de bulunuyor.


İSMAİLAĞA'NIN CEMAZİYELEVVELİ


Mahmut Ustaosmanoğlu, oturduğu "postu" Osmanlı'nın son İstanbul Müftülerinden olan, II. Abdülhamid'in huzur hocası Ali Haydar Ahıskalı'dan almıştı.


İSTİKLAL MAHKEMELERİNDE YARGILANDI


Anadolu'yu fetheden Türklerin Türkistan'dan getirdiği tasavvuf geleneğine bağlı olarak Nakşi tarikatının Halidi kolundan olan Yanyalı İsmet Baba tekkesinin şeyhi olan Ali Haydar Ahıskalı; Türkiye'nin Halaskârı, Türk Cumhuriyeti'nin Bânisi, Büyük Türk Başbuğu Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk'e ve Cumhuriyet'e açıktan bayrak açmayarak İstiklal Mahkemeleri'nde yargılandı ve hakkındaki suçlamalardan aklanarak serbest bırakıldı. 

 

BÜYÜK ATATÜRK'E DİRENDİ


Fakat Büyük Atatürk'ün tekke ve zaviyelerin kapatılması kararına direndi. Devletin tasarrufunun haricinde gizlice öğrenci yetiştirmeye ve tarikat faaliyetlerini yürütmeye devam eden Ahıskalı, kendi yetiştirdiği öğrencisi Mahmut Ustaosmanoğlu'na "postunu" bıraktı. 


MAHMUT USTAOSMANOĞLU'NUN POSTU DEVRALMASI


1929 Trabzon doğumlu olan Mahmut Ustaosmanoğlu'nun hocası Ali Haydar Ahıskalı ile askerlik için geldiği İstanbul'da tanıştığı anlatılır. 

1954 yılında İstanbul Fatih'te bulunan İsmailağa Camii'nde imamlık yapmaya başlayan Ustaosmanoğlu, 1996 yılına kadar aynı yerde imamlık yapmaya devam etti ve burada emekli oldu. Yerinin hiç değişmemesiyle Ahıskalı'dan aldığı tarikat çemberini giderek genişleten, farklı illerde vaazlar vererek kız çocuklarının eğitimine ve cumhuriyete karşı propaganda yapan Ustaosmanoğlu, vatandaşlara kendi kurduğu ve yönettiği "kız medreselerini" tavsiye ediyordu.


MERDİVEN ALTI "KIZ MEDRESELERİ"


Hocaları, yöneticileri kadın olan bu merdiven altı "kız medreseleri"nde bugünkü Türkçe değil, eski Osmanlı Türkçesiyle okuma ve yazma, Arapça, tefsir gibi dersler öğretildiği biliniyor. Burada yetiştirilen kız çocukları cemaatten erkeklerle ya da cemaate "yakınlaşma" ihtimali bulunan devlet görevlileriyle evlendiriliyor. "Hiç erkek görmeden" yetiştirilen bu kız çocukları, cumhuriyet karşıtı ideolojinin birer taşıyıcısı olarak "görevlerini" Mahmut Ustaosmanoğlu'na bağlı olarak sürdürüyor.

 

VERGİ MUAFİYETİ BİLE ALDI

 

Mahmut Ustaosmanoğlu döneminde "Halidi tarikatı" gitti, yerine "İsmailağa cemaati" geldi. İsmailağa Camii'nde imamlık yaptığı için bu isim tarikat için en sık kullanılan adlandırma haline gelirken, tarikat sürekli büyüdü. 15 Temmuz 2016'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün giriştiği darbe girişiminin bastırılmasının ardından insan kaynağı sorunu yaşayan İsmailağa cemaatinden atamalar yapılırken faydalandığı iddia ediliyor. İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı, 22 Haziran 2015'te Bakanlar Kurulu kararıyla vergi muafiyeti dahi aldı.


"FETULLAHÇI DEĞİLİM AMİRİM, İSMAİLAĞACIYIM"


Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'nun kaleme aldığı "Metastaz" kitabında yer alan bilgilere göre 15 Temmuz sonrasında emniyet ve ordu teşkilatında bazı görevliler, yapılan sorgulamalarda Fetullahçı olmadıklarını ispatlamak için farklı cemaat ve tarikatlara mensup olduklarını söylemişlerdi. Bu tarikat ve cemaatler arasında İsmailağacılar da bulunuyordu.

Fakat FETÖ'nün "renklendirme" adı verilen yöntemi bu ifadelere güven duymayı imkansız hale getiriyor. Bu yöntemle Fetullahçılar herhangi bir tarikata girerek onlardan gibi görünüp hem FETÖ'nün gücünü oraya yayıyor, hem de onların kimliklerini kullanarak "korunuyor".


USTAOSMANOĞLU'NUN YERİNE KİM GEÇECEK?


Türkiye'nin en güçlü örgütlerinden biri haline getiren Mahmut Ustaosmanoğlu'nun yerini kimin alacağını iki elin parmaklarını geçmeyecek sayıda insan dışında kimse bilmiyor. Fakat önde görünen belli isimler var.


DAMADI HIZIR ALİ MURATOĞLU: ÖLDÜRÜLDÜ


Mahmut Ustaosmanoğlu'nun damadı ve ondan sonra yerini alacak isim olarak gösterilen Hızır Ali Muratoğlu, 1998 yılında İsmailağa Camii'nde öldürülmüştü. Ustaosmanoğlu'nun kızı Fatma ile evli olan Muratoğlu  Çukurbostan Camii'nin imamı olarak görev yapıyordu. İsmailağa cemaatinde tarikat mensuplarıyla birlikte olduğu sırada cübbeli-sarıklı olarak camiye giren Ufuk Salih Hantal tarafından 7 el ateş edilerek öldürülen Muratoğlu'nun tarikat mensupları içinde önemi büyüktür. Öyle ki Mahmut Ustaosmanoğlu Buhara'ya gidip Şah-ı Nakşibendi türbesini ziyaret ettiği sırada Nakşibendi "mânâ âleminde" zuhur eder ve öğrencisi Mahmut'a "Hızır Efendi'nin ismi silsile-i şerif'te okunsun" talimatını verir. "Silsile-i şerif", tarikat mensuplarının şeyhleri ve onların şeyhlerini saydıkları bir isim dizisidir. Yani Hızır Ali Muratoğlu, o kadar önemlidir ki hiç şeyh olmamasına rağmen bu listeye adı girmiştir. 


BAYRAM ALİ ÖZTÜRK: ÖLDÜRÜLDÜ


İsmailağa Camii'nde işlenen tek cinayet bu değildi. Ayrıca imam Bayram Ali Öztürk, İsmailağa Camii'nde sohbet verdiği sırada Mustafa Erdal adlı şahıs tarafından bıçaklanarak öldürülmüş, yıllar sonra oğlu Mahmut Öztürk babasını Fetullahçıların uydurduğu sözde terör örgütü "Ergenekon terör örgütü" tarafından öldürüldüğünü iddia etmiştir.

Ayrıca veliaht olarak önde gösterilen Abdülmetin Balkanlıoğlu da kısa bir süre önce kalp krizinden hayatını kaybetti. Ustaosmanoğlu'nun ardından yerine geçmesi en güçlü görülen isimler ölürken/öldürülürken halihazırda sağ olan belli isimler de var. Bunlar arasında şu sıralarda tarikat mensupları arasında popüler olan Cübbeli Ahmet, Mustafa Özşimşekler, Hüsamettin Vanlıoğlu, Mehmet Talu, Mahmud Eren, Muhammed Yelkenci, Abdullah Hiçdönmez, Fatih Kalender, İsmail Hünerlice gibi isimler zikrediliyor. Fakat bu isimlerin pek çoğu, tarikatın yapısı gereği Ustaosmanoğlu'nun yerine geçmesi zor olan isimler. Bir aile yapılanması gibi faaliyet yürüten tarikatın elebaşının "popüler" isimler arasından değil, aileye yakın isimler arasından olması bekleniyor.


DÜNÜRÜ HASAN KILIÇ ÖN PLANDA


Ustaosmanoğlu'nun Ali Haydar Ahıskalı'nın yerine geçişi süreci de böyle olmuştu. Ahıskalı'nın ailesi, damadını yerine bırakması için bir belge hazırlamasını istemiş, Ahıskalı bunu reddetmişti. Ailesinin damadında ısrar etmesi üzerine Ahıskalı, Meclis-i Meşayıh'ın kaldırıldığını, geride belge bırakamayacağını da bilerek herhangi bir belge bırakmamış ve etrafına tarikatı toplayarak mirası elde eden isim Ustaosmaoğlu olmuştu.

 

hasan-kilic-hocaefendi-kimdir-cb3234-1656069907.jpg

 

Halihazırda Ustaosmanoğlu'nun ailesine yaklaşabilen ve aynı zamanda kamuoyunca yakından tanınan tek isim olarak Ahmet Mahmut Ünlü gösteriliyor. Bununla birlikte Ünlü böyle bir iddiası olmadığını daha önce defaatle söylemişti. Bu nedenle geriye en öne çıkan isim olarak Ustaosmanoğlu'nun dünürü olan Hasan Kılıç kalıyor. Hasan Kılıç, tarikat içinde de sevilen "hocaefendi"lerden biri.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.