Virüs salgını bankalara yaradı! Çalışanlar yoksullaşırken, bankalar tarihi kar açıkladı

Virüs salgını bankalara yaradı! Çalışanlar yoksullaşırken, bankalar tarihi kar açıkladı

Türkiye ekonomisi 2020 yılının ilk 9 ayında çalışarak  geçinenler için hiç iyi sinyaller vermezken bankalar üçüncü çeyrek sonlarında tarihi karlar açıklayarak kar rekoru kırdılar.

Koronavirüs salgını döneminde BDDK’nın toplu verilerine göre bankacılık sektörü beklentileri aşarak yılın ilk üç çeyreğinde 46 milyar 254 milyon TL net dönem karına ulaştı.

Son 5 yılın verileri incelendiğinde salgının banka karlılığını etkilemediği ve bankacılık sektörünün karlılık rekorunu salgının etkili olduğu 2020 senesinde de yenilediği görülüyor. 

 

yeni.png

 

VATANDAŞIN BANKALARA OLAN BORCU ARTIYOR

 

Bankalar pandemi süreci sonrasında hızla “normalleşip” süreci kayıpsız atlatırken aynı durumu çalışanlar açısından söylemek mümkün görünmüyor.

Kredi faizlerinin düşürülmesiyle tetiklenen konut ya da taşıt kredilerinin artmasının dışında insanların acil nakit ihtiyaçlarının ölçülmesinde önemli bir veri oluşturan ihtiyaç kredilerinin de pandemiyle birlikte arttığı bilançolarda gözlemlenebiliyor.

Yoksullaşma ve geçim sıkıntısı artışına paralel olarak ihtiyaç kredisi kullanımlarının 2020 senesinde diğer yıllara göre çok daha keskin arttığı BDDK verilerine yansıyor.

 

t-001.png

 

Aynı dönemde kredi kartı kullanımı, kredi kartı müşteri sayısı ve vatandaşların bankalara olan kredi kartı borçları da yüksek oranlarla artmaya başladı.

BDDK’nın sunduğu bankaların kredi kartı alacakları verisinden yararlanıldığında ve inişe geçen elektronik perakende gibi ithalata dayalı tüketim rakamları göz önüne alındığında insanların temel ihtiyaçlarından kaynaklı olarak kredi kartlarına daha fazla başvurduğu ve bankaların kredi kartı alacaklarının yükseldiğini gözlemlemek mümkün.

Buna rağmen takipteki kredi kartı borçlarının geçtiğimiz seneye göre değişmemesi ise kredi kartı borçlarının yasal takibe düşme gün sayısının 90 günden 180 güne çıkarılmasıyla alakalı ve dolayısıyla banka bilançolarına yansımamış oldu.

 

kkkuu.png

 

BANKA ÇALIŞANLARININ DURUMU

 

Salgın döneminde tarihi karlar açıklayan banka patronlarının işleri yolundayken banka emekçileri risk altında çalıştı, toplam çalışan sayısının düşmesine paralel olarak iş yoğunlukları arttı.

Yurt içinde çalışan personel sayısında BDDK verilerine göre son 1 sene içerisinde sektör genelinde 2043 kişi azalma oldu. Yerli özel mevduat bankalarında personel sayısındaki düşüş 1707 kişiyken yabancı özel mevduat bankalarında bu sayı 1301 oldu.

 

vvv.png

 

Patronlar bu dönemde işten çıkarmalarda düşen karları gerekçe olarak sundular fakat BDDK tarafından paylaşılan istatistikler 2020 Eylül’ünde personel başına karlılığın 290 bin TL’ye yükseldiğini gösteriyor.

Akbank pandemi döneminde çalışan sayısını 200’e yakın azaltmış ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmış, QNB Finansbank ise yüzlerce çalışanını “anlaşmalı” istifaya zorlamıştı.

 

ppp.png

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.