Volkan AYDEMİR

Volkan AYDEMİR

Hemreylik Bayramının anlamı!

Hemreylik Bayramının anlamı!

Yıllardır Dünyada bulunan Azerbaycanlıların 31 Aralıkta kutladığı bu bayram gerçekte bölge Azerbaycan Türkleri için ne ifade ediyor?

19 yüzyılın ikinci çeyreğinde 1828 yılında İran ve Rusya imparatorluğu arasında yapılan "TÜRKMENÇAY" anlaşması ile Azerbaycan toprakları Aras nehri sınır olmak üzere ikiye ayrılmıştı.

Aynı toprakların çocukları, akrabalar komşular bir anda ayrı ülkelerin vatandaşı olmuştu. Daha kötüsü sınırlar arasına dikenli tel gerilmiş, yaklaşanlar oracıkta infaz ediliyordu. 150'i yılı aşkın bir süre iki ülke yönetimi tarafından bu uygulama Türklere karşı çok katı bir şekilde devam etti.

Ancak,

Sovyet Bloğunun dağılmasının son yıllarında 31 Aralık 1989’ da Azerbaycan Halk Cephesinin lideri E. Elçibey’in talimatı ile Nahçıvan Halk Cephesi üyeleri Aras Nehrinin sınırında her iki devletin ciddi teziklerine rağmen yürüyüş yaparak, dikenli telleri kırarak kardeşlerine kavuşmak için kendilerini nehrin sularına attılar.

Aras nehrinin her iki tarafına toplanan insanlar haftalarca gece-gündüz birleşmek sloganlarıyla Azerbaycan Türklerinin bir millet olduğunu Dünya gündemine bir daha getirdiler. Bu nedenle Dünya Azerbaycanlıların Hemreylik (Dayanışma) gününün esası 31 Aralık 1989’ da Nahçıvan’ da sınırların (Sovyet Bloğu-İran Sınırları) dağılması zamanında konuldu.

Güney ve Kuzey Azerbaycan’ ı birbirinden ayıran sınırların direkleri dağıtıldı. 1993’ te Azerbaycan Cumhurbaşkanı H. Aliyev 31 Aralık’ı Dünya Azerbaycanlıların Hemreylik (Dayanışma) Günü bayram olarak ilan etti. Bu bayramın esas amacı, ayrı ayrı ülkelerde yaşayan Azerbaycanlıların birbirleri ile ilişki kurarak birlik ve beraberliğinin sağlanmasıdır.

31 Aralık Dünya Azerbaycanlıların Hemreylik Dayanışma Günü bayramı dünyanın 70’ ten fazla ülkesinde Azerbaycanlılar tarafından kutlanmaktadır. Hemreylik (Dayanışma) günü Azerbaycan Diasporası için en önemli Bayramdır. Yeni yıl ise ondan sonra gelmektedir. Elçibey’in 31 Aralık gününün zamanlanması da buna bağlıdır.

31 Aralık Dünya Azerbaycanlılarının Hemreylik (Dayanışma) Bayramı mübarek olsun.

KALIN SAĞLICAKLA!..

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Volkan AYDEMİR Arşivi