Wikipedia erişime açılıyor mu? Bakanlık’tan açıklama geldi

Wikipedia erişime açılıyor mu? Bakanlık’tan açıklama geldi

CHP’li Sezgin Tanrıkulu tarafından sorulan Wikipedia önergesine cevap, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan geldi. Yapılan açıklamada, erişim engeline sebep olan içeriklerin kaldırılması halinde yasağın kalkacağı açıklandı.

Yaklaşık iki yıldır erişime kapalı olan Wikipedia için, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun verdiği önergeye cevap geldi. 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2 yıl önce erişime kapatılan Wikipedia’yı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Önergeye, Fuat Oktay adına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı yanıt verdi.

WIKIPEDIA İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Yapılan açıklamaya göre, Wikipedia yetkilileri ile görüşmelerin devam etmekte olduğu bildirilirken, hukuka aykırı içerikler hakkında işlem yapılması halinde erişimin engellenmesine son verileceği açıklandı.

ERİŞİM ENGELİNİN SEBEBİ!

Engelin nedeninin, Türkiye’yi terör örgütleriyle iş birliği içinde göstermeye çalışan içerikler olduğunu hatırlatan Bakanlık yanıtında, erişim engeli konulan sitelerle ilgili verinin paylaşılmayacağı aktarıldı.

Durumun gerekçesi ise şu ifadelerle açıklandı:

“Yapılan işlemlerin rakamsal değerlerinin ve internet site isimlerinin açıklanması, suçun önlenmesi ve suçla mücadelede sıkıntılara sebep olabilecek, özellikle çocuk pornosuna ilişkin içeriklerin deşifre olmasına yol açacaktır. Ayrıca bu tür rakamlar diğer ülkelerce resmi olarak toplu şekilde açıklanmadığından, uluslararası düzeyde, bu rakamlardan hareketle ülkemiz aleyhine haksız algı meydana getirilmekte, bilgi kirliliği oluşturulmaktadır.”

‘ERİŞİM ENGELİ HUKUKA UYGUN!’

Ayrıca, Wikipedia’ya olan erişim engeli kararının Anayasa’ya, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’ye ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun olduğu vurgulandı.

WIKIPEDIA NEDEN KAPATILMIŞTI?

Türkiye’yi Suriye’de yaşanan iç savaşa destek vermekle suçlayan İngilizce içeriklerin kaldırılmaması krize neden olmuş ve Wikipedia’nın Türkiye’den erişimi engellenmişti.

Söz konusu içeriklerin kaldırılması halinde erişim yasağının kaldırılacağı daha önce de yetkililer tarafından bildirilmişti.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.