Yaklaşık 3 milyon kişi İl değiştirdi! En çok göç alan da göç veren de İstanbul oldu

Yaklaşık 3 milyon kişi İl değiştirdi! En çok göç alan da göç veren de İstanbul oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan "İç Göç İstatistikleri" bültenine göre, geçtiğimiz yıl Türkiye'de 2 milyon 777 bin 797 kişi iller arasında göç etti. İller arası göç eden nüfus oranının 2021 yılında yüzde 3,28 olduğu belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan "İç Göç İstatistikleri" bültenine göre, geçtiğimiz yıl Türkiye'de 2 milyon 777 bin 797 kişi iller arasında göç etti. Bu nüfusun yüzde 47,5'i erkekler, yüzde 52,5'i ise kadınlar oluşturdu.

İller arası göç eden nüfusun oranının yıllar içinde inişli çıkışlı bir seyir izlediği belirtilen raporda, iller arası göçün nedenleri arasında iş imkanları, eğitim, sağlık ve barınma olanakları yer aldı. Raporda, iller arası göçün dengeli ve planlı bir şekilde yönetilmesinin önemine de vurgu yapıldı.


EN ÇOK İSTANBUL GÖÇ ALDI


TÜİK verilerine göre, Türkiye'de en çok göç alan il İstanbul olurken, İstanbul'u sırasıyla Ankara ve İzmir takip etti. En az göç alan iller ise sırasıyla Ardahan, Tunceli ve Kilis oldu. En çok göç alan illerin aynı zamanda en çok göç veren iller olduğu görüldü. İstanbul, Ankara ve İzmir'in en çok göç alan ve veren iller arasında yer aldığı belirtildi.

 

EN FAZLA GÖÇ HAREKETLİLİĞİ 20-24 YAŞ GRUBUNDA OLDU


TÜİK tarafından yayınlanan "İç Göç İstatistikleri" bülteninde yer alan verilere göre, Türkiye'de geçen yıl en fazla göç hareketliliği 20-24 yaş grubunda yaşandı. Bu yaş grubunda 731 bin 284 kişi iller arasında göç etti. Söz konusu yaş grubunda göç edenlerin yüzde 41,6'sını erkekler, yüzde 58,4'ünü ise kadınlar oluşturdu.

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 2021 yılında 18-24 yaş grubunda yer alan 386 bin 646 kişi, ikamet ettiği ilden farklı bir ildeki üniversiteye kayıt yaptırdı. Bu kişilerin genç nüfus içindeki oranı yüzde 4,2 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 3,7, kadınlarda ise yüzde 4,7 olarak hesaplandı. Türkiye'de geçen yıl en çok eğitim nedeniyle göç hareketliliği yaşandı. Buna göre, 686 bin 973 kişi eğitim nedeniyle göç etti.

 

HANEYE BAĞIMLI GÖÇ


TÜİK verilerine göre, diğer göç etme nedenlerine bakıldığında, 570 bin 224 kişinin hanedeki fertlerden birine bağımlı göç ettiği, 429 bin 752 kişinin ise daha iyi konut ve yaşam koşulları nedeniyle göç ettiği görüldü. Her iki cinsiyette de en çok eğitim sebebiyle göç hareketliliği yaşandı. Erkeklerde 274 bin 273 kişi, kadınlarda ise 412 bin 700 kişi eğitim nedeniyle göç etti.


ISPARTA EN ÇOK ÖĞRENCİ GÖÇÜ ALAN İL OLDU


İkamet ettiği ilden başka bir ildeki üniversiteye kayıt yaptıran gençlerin oranı en yüksek ilin yüzde 17,5 ile Isparta olduğu görüldü. İkamet ettiği ilden başka bir ildeki üniversiteye kayıt yaptıran gençlerin oranı en düşük iller ise sırasıyla, yüzde 0,2 ile Şanlıurfa, yüzde 0,4 ile Şırnak ve yüzde 0,7 ile Mardin ve Diyarbakır oldu.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.