Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu AK Parti'yi ikiye böldü

Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu AK Parti'yi ikiye böldü

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkındaki tahliye kararına karşı çıktı ve tahliye kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Anayasa Mahkemesi, 2022 yılının Nisan ayından itibaren tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay hakkında tahliye kararı verdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin tahliye kararına karşı çıktı ve tahliye kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkındaki suç duyurusuna birçok hukukçu ve muhalif siyasilerden de tepki geldi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararı AK Parti'de de görüş ayrılıklarına neden oldu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı konuya ilişkin 'Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez.' yorumunda bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili ve eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 'Yüksek yargı mercileri arasındaki çatışma görüntüsü, hukuk devleti ve mülkün temelinde yer alan adalet duygusu için endişe vericidir. Yargı hakemdir, sorunları çözer. Yargı hakem olma vasfını yitirirse, çözümün değil sorun ve çatışmanın kaynağı haline gelir.Her kurumun kaynağını milletten alan yetki ve fonksiyonunu hukuk çerçevesinde kullanması esastır. Yargı organlarının da ihtilafları derinleştirmeden, anayasal sınırlar içinde kalarak sorun çözmesi milletimizin en tabii beklentisidir.' ifadelerini kullandı.

AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik konuyu 'Maalesef Yargıda, Çatı ile Çatı katı arasında bir çekişme var. Çatının kararlarını beğenmeyebiliriz, karşı çıkar hatta kendi içimizde isyan da edebiliriz. Tıpkı geçmişteki 367 kararında olduğu gibi. Ancak, sorunları hukuk içinde çözme makamlarını çözümün değil de anlamsız kavgaların adresi yaparsanız, şu soruya muhatap olursunuz: Meşru çözümlerin adresi neresi olacak? Devlet düzen ister, düzen de hukuk.' sözleriyle eleştirdi.

AK Parti eski Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’da duruma sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Tayyar, 'AYM’nin kararını eleştirmek/yanlış bulmak ayrı, karara uymamak ayrıdır. Eleştirebilir, yanlış bulabilirsiniz ama uymamazlık edemezsiniz. Anayasa hükmü açık, karar bağlayıcıdır. Yargıtay 3.Ceza Dairesi’nin AYM kararına ‘uymama’ iradesi, hukuki değildir. Kaldı ki AYM’nin benzer mahiyetteki Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkındaki ‘hak ihlali’ kararına uyulmuştu. AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu ise garabettir. Yargı eliyle hortlatılan bu tür hukuk dışı uygulamalar askeri vesayet dönemini hatırlatıyor, çok üzücü.' dedi.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.