Yarış büyüyor: Akşener, Erdoğan'a kafa tutuyor

Yarış büyüyor: Akşener, Erdoğan'a kafa tutuyor

Siyasette yarış kızışırken Meral Akşener’in liderlere karşı Google analizinde çarpıcı sonuçlar çıktı.

Meral Akşener’in aranma sonuçları Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’yi solladı. Recep Tayyip Erdoğan’ın aranmaları ise 20 Ağustos ile 6 Eylül arasında Akşener’in gerisine düştü.

Google’ın analiz sayfasından Türkiye’de son 90 gün içerisinde siyasi parti liderleri ile Akşener’in aranma sıklıkları karşılaştırıldı. Akşener’in dönem dönem yükselişte olduğu görülürken, veriler aynı zamanda coğrafi olarak da anlamlı sonuçlar vermekte.

Meral Akşener ile Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu, Recep Tayyip Erdoğan, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve Binali Yıldırım’ı karşılaştırdık. Ortaya ilginç sonuçlar çıktı.

Meral Akşener- Devlet Bahçeli- Kemal Kılıçdaroğlu

lider1.jpg

Yukarıdaki grafikte Kırmızı ile gösterilen alanlar Meral Akşener, Sarı Kemal Kılıçdaroğlu, Mavi ise Devlet Bahçeli’yi temsil etmektedir.

 

Meral Akşener’in eski lideri Devlet Bahçeli ve Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında üçlü bir google araması analizi çıkardık. Son 90 günlük google aramaları sonucunda ortalama olarak en fazla Meral Akşener’in aratıldığı görülüyor.

Meral Akşener’in bütün istatistiklerde zirveye çıktığı nokta ise 23 Ağustos tarihinde Koray Aydın’ın Fox TV’den “Cumhurbaşkanı adayımız Meral Akşener’dir” açıklamasının yapıldığı gün. Aynı zamanda 23 Ağustos tarihinde MHP Eskişehir il teşkilatından yaklaşık 50 kişi istifa ederek Akşener’in saflarına katılmıştı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun en çok aratıldığı gün ise Adalet Yürüyüşü’nün ardından yapılan miting günü olan 9 Temmuz.

Devlet Bahçeli her iki lideri de sadece bir gün geçebilmiş; o da 15 Temmuz 2017 günü.

lider2.jpg

Liderlerin son 90 günlük süre içerisinde hangi illerde daha fazla aratıldığına baktığımızda ise Meral Akşener’in tüm Türkiye’de bariz bir üstünlüğü göze çarpıyor. Kemal Kılıçdaroğlu; Kırıkkale, Düzce ve Bilecik’te aranırken Devlet Bahçeli; Çankırı, Osmaniye, Mardin, Ağrı, Bayburt, Artvin ve Ardahan’da daha fazla aratıldığı göze çarpmakta. Hakkari, Siirt ve Tunceli’den bu üç liderin de kayda değer bir Google araması yapılmadığı görülürken, Meral Akşener’in Türkiye’nin geri kalanında liderliği elinde tuttuğu görülüyor.

Not: Meral Akşener ile Devlet Bahçeli’yi karşılaştırdığımızda, Devlet Bahçeli aynı yerlerde daha çok aratılırken, Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok aratıldığı yerlerde Akşener’in öne çıktığı görüşlüyor.

Aramalar içerisinde Meral Akşener’in kuracağı parti merak edilirken, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli’nin kaç yaşında oldukları araştırılmış.

Meral Akşener- Figen Yüksekdağ- Selahattin Demirtaş

Aslında Akşener ile HDP’li eş başkanlar arasında doğrudan bir bağ yok. İki kesim arasındaki oy geçişkenliğinin de en az olacağı tahmin edilmekte. Ancak Akşener’in yeni parti çalışmaları yaptığı dönemlerde HDP’nin eşbaşkanlarının tutuklandığı göz önünde bulundurulduğu zaman, hangisinin kamuoyunu daha çok meşgul ettiği ortaya çıkacaktır.

lider3.jpg

Bu tabloda Meral Akşener Mavi, Figen Yüksekdağ Kırmızı, Selahattin Demirtaş Sarı ile gösterilmektedir.

 

Meral Akşener’in 23 Haziran tarihinden başlayarak 12 Ağustos’a kadar; yaklaşık 1 aylık süre içerisinde Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’tan bariz fazla arandığı söylenemez. Selahattin Demirtaş’ın sadece tutuklandığı 7 Temmuz gününde daha fazla arandığı göze çarpıyor. 16 Eylül tarihinden sonra günlük olarak Selahattin Demirtaş’ın aranma rakamlarının arttığını görsek de Akşener’i geçebilecek düzeyde olmadığı çok açık.

lider4.jpg

Bu istatistiklerin haritasına baktığımız zaman Figen Yüksekdağ’ın hiçbir ilde daha fazla aranmadığını görüyoruz. Arama durumlarının oylarla doğru orantılı olduğu da göze çarpmakta. Selahattin Demirtaş hakkında son dakika haberleri merak edilirken, Figen Yüksekdağ nereli sorusu, Yüksekdağ hakkında en çok merak edilen oldu.

Peki Demirgtaş’ı aramamızdan çıkarsak, Figen Yüksekdağ ile Akşener’i karşılaştırsak Akşener yine de Güneydoğu’da kazanır mı?

 

lider5.jpg

Sağ taraf üç liderin haritasını gösterirken, sol taraf Figen Yüksekdağ ile Akşener’in karşılaştırmasını göstermektedir.

 

Sonuç; Akşener Demirtaş’tan değil ama Eşbaşkan Yüksekdağ’dan daha fazla aratılıyor Güneydoğu’da. Daha enteresanı; Ardahan ve Hakkari, Demirtaş’ı çıkardıktan sonra ne Akşener’i ne Yüksekdağ’ı aratmış.

 

Meral Akşener- Recep Tayyip Erdoğan- Binali Yıldırım

Asıl merak edilen karşılaştırma. Akşener’in Erdoğan ile karşı karşıya geleceği zaman beklenirken, arama alışkanlıklarında son 90 günün ortalaması alındığında Recep Tayyip Erdoğan Daha fazla aranmış. Ancak Akşener’in 23 Ağustos ile 7 Eylül arasında kesintisiz daha çok arandığı göze çarpan veriler arasında. Aynı zamanda aradaki farklar az olmakla birlikte 6 Eylül tarihinden bugüne kadar sürekli liderlik el değiştirmiş.

lider6.jpg

Tabloda Akşener Mavi, Recep Tayyip Erdoğan Kırmızı, Binali Yıldırım Sarı ile gösterilmektedir.

 

Binali Yıldırım’ın ise bu tabloda hatırı sayılır bir yer edinebildiğini söylemek çok güç.

Recep Tayyip Erdoğan’ın aramalarında öne çıkan iki tarih bulunuyor. Bu tarihler 25 Haziran ve 15 Temmuz. 25 Haziran, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki anıtın açılış günüydü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan burada bir konuşma gerçekleştirmişti.

lider7.jpg

Akşener ile Recep Tayyip Erdoğan’ın aratıldığı bölgelere bakınca, burada Recep Tayyip Erdoğan’ın ciddi bir üstünlüğü görülmekte. Akşener’in sadece Kırşehir, Isparta, Burdur, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Bolu ve Düzce’de üstünlüğü bulunurken Recep Tayyip Erdoğan’ın Tunceli hariç geriye kalan tüm illerde üstünlüğünün olduğunu söylemek mümkün.

Arama sonuçlarında; Binali Yıldırım’ın eşi, Yıldırım hakkında en çok merak edilen unsur. Peşinden ise “Başbakan Binali Yıldırım” araması geliyor ve aşağı yukarı eşit durumdalar. Recep Tayyip Erdoğan ismi ile sorgulanan sayfalardan en fazlası “Recep tayyip Erdoğan üniversitesi” olarak aratılmış.

Son 1 Hafta’nın Sonuçları

Son 1 hafta içerisinde Meral Akşener ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sürekli rakip gösterilmesinden dolayı ve merak edilecek toplumsal hadiselerde aşağı yukarı eşit bir durum oluştuğundan dolayı ayrıca bakmak gerekir.

Son 1 haftalık sonuçlar içerisinde sadece Meral Akşener ile Recep Tayyip Erdoğan’ı karşılaştırdığımızda, Meral Akşener’in bir noktada çok arandığını görüyoruz.

lider8.jpg

Mavi Meral Akşener, Kırmızı Recep Tayyip Erdoğan’dır.

 

Akşener’in zıplama yaptığı gün 19 Eylül; Akşener hakkında FETÖ’cü olduğu iddialarının yayınlandığı ve buna sert bir şekilde cevap verdiği gün olarak karşımıza çıkıyor.

Akşener ile Erdoğan arasında geri kalan günler bariz bir fark bulunmamakta. Haritaları kontrol ettiğimizde ise; neredeyse tüm batı son 1 haftasında Akşener’i daha fazla aradığı sonucuna varıyoruz.

lider9-001.jpg

Aranılan kelimelerde ise Akşener’in partisinden ziyade kendisinin son 1 haftada daha çok arandığı göze batıyor. “Meral Akşener Kimdir” sorgusu Meral Akşener için en çok sorgulanan yazı olurken “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi” Recep Tayyip Erdoğan hakkında en çok aratılan olmuş. İkinci sırada ise Recep Tayyip Erdoğan’ın torunları daha çok aratılmış. Tunceli yine her iki lideri de hiç merak etmemiş.

Tabloların bize verdiği sonuçlardan bir diğeri ise tanınırlık. Akşener’in yavaş yavaş bir popülarite kazandığı aşikar.

 

Akşener ile Erdoğan Karşılaştırmasında Son 3 Ay ile 1 Hafta’nın Arasındaki Fark

Bu iki harita arasında söylenecek çok şey var. Ancak Düzce’nin Türkiye’nin aksine bir grafik izlediği görülüyor. Son 1 haftalık süreçte, son 3 aylık sürece göre Akşener’in aratılma sıklıkları artarken, Sadece Düzce’de son 3 ayda Akşener daha çok aratılırken son 1 haftada daha az araştırılan kişi olmuş.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum