Yasaklanan 'Bozkurt" yeniden yayında

Yasaklanan 'Bozkurt" yeniden yayında

H. C. Armstrong tarafından 1932'de yazılan kitap içeride ve dışarıda büyük yankılar uyandırmış, uzun süre Türkiye'ye sokulması yasaklanmıştır. Atatürk, Armstrong'un kitabına hemen yayımlandığı yıl, sıcağı sıcağına cevap vermiş...

İlk Atatürk biyografisi olan "Bozkurt" Mustafa Kemal'in verdiği cevap ve düzeltmelerle birlikte Kaynak Yayınları tarafından yeniden yayımlandı.

 

Harold Courtenay Armstrong (1892-1943) Birleşik Krallık ordusunda Yüzbaşı rütbesiyle Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaşıp 1916'da Kut'ül Ammare Kuşatması sonunda Türklere esir düşer. Savaş esiriyken kaçma teşebbüsü ve yakalandıktan sonra Enver Paşa'ya hakaret etmesi nedeniyle hücreye atılır. Savaş sona ermeden önce Türkiye'den kaçmayı başarır. İngiltere’ye dönünce resmi görevleri üstlenir. Daha sonra resmi olarak Türkiye'de uzun yıllar görev yapar ve bu sırada Atatürk ile yakın münasebetleri vesilesiyle"Bozkurt"u kaleme alır.

 

Atatürk, H.C. Armstrong adlı yazarın Bozkurt adlı kitabının Batı'da çok satması üzerine, 1932 yılında Necmeddin Sadak'ı çağırır ve kitaptaki yanlışlar ve çarpıtmalara ilişkin cevaplarını Sadak'a dikte ettirir. Necmeddin Sadak, bu cevapları aynı yıl Akşam gazetesinde yayımlar.

 

Atatürk'ün cevapları daha sonra Sadi Borak tarafından derlenerek, 1955 yılında Armstrong'dan Bozkurt Mustafa Kemal ve İftiralara Cevap adıyla tekrar basılır.

 

Kitabın bu yeni çevirisinde de Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret amacı güden kısımlar çıkartılırken, kitabı çeviren Gül Çağalı Güven, önsözde şu ifadeleri yer verir: "eksikliği pek bir boşluk yaratmasa da çıkarılarak yerleri boş bırakılan kelimeler -toplamı bir paragrafı bulmamakla birlikte- için okuyucudan anlayış bekliyorum"

 

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.