Yaz hastalıkları nelerdir? Sorunsuz bir yaz için hangi önlemler almalı?

Yaz hastalıkları nelerdir? Sorunsuz bir yaz için hangi önlemler almalı?

Yaz geldi yaz hastalıklarına dikkat!

Yaz geldi dolayısı ile sıcaklıklar büyük ölçüde artmaya başladı, güzel havanın getirdiği güzelliklerin yanısıra artan sıcaklıklar bazen de yaz hastalıkları olarak isimlendirilen sağlık sorunlarına yol açmakta.

Yaz hastalıklarına yakalanmamak için bazı önlemler alınmalıdır. Örneğin, günün en sıcak saatleri olan öğle saatlerinde mümkün olduğunca güneş altında bulunmamak sağlık açısından alınabilecek en önemli önlemdir. Düzenli olarak ciltle uyumlu bir güneş koruyucu krem kullanılmak da diğer bir önlemdir.

Yükselen sıcaklıklar, dışarıda satılan gıdalar başta olmak üzere birçok besinde bozulmaya yol açabilir. Gıda zehirlenmelerinden korunmak için içeriği ve üretim zamanı bilinmeyen yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir.

Klima kullanımına dikkat edilmeli, sağlığın korunması açısından klimanın direkt olarak etkilediği alanlarda uzun süre bulunulmamalıdır. Yaz tatili için tercih edilecek yerlerde hijyene önem verilmeli, özellikle havuzlardan bulaşabilecek hastalıklara karşı dikkatli olunmalıdır.

İşte, yaz aylarında sık olarak karşılaşılan yaz hastalıkları ve yılın en sıcak aylarını sorunsuz geçirebilmeniz için alınabilecek önlemler;

Klima hastalığı (Lejyoner Hastalığı)

Yaz aylarında serinlemek için sıklıkla kullandığımız klimalar, hava yolu ile bulaşan bazı mikroorganizmalar için uygun bir üreme ortamı oluşturur. Bir diğer ismi de Lejyoner hastalığıdır. Lejyoner hastalığı, zatürreye varabilen ciddi solunum yolu hastalıklarının oluşumuna yol açabilir. Özellikle bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişileri kolaylıkla etkileyebilen bu hastalıktan korunabilmek adına klimaların temizlik ve bakımları düzenli olarak yaptırılmalıdır.

Yaz gribi

Yaz aylarında çok sık gribal enfeksiyona rastlanmasa da sıcak havalarda yakalanılan grip hayatı her zamankinden daha fazla zorlaştırır. Bu yüzden yaz aylarında klima ve vantilatör kullanımına dikkat etmek, çok soğuk su içmekten kaçınmak ve bulunulan ortamı düzenli olarak havalandırmak oldukça yüksek önem taşımaktadır.

Yaz enfeksiyonları

Mikroorganizmalar sıcak havalarda daha rahat üreme ortamı bulur ve daha hızlı bir şekilde üreyerek yaz enfeksiyonlarına yol açar. İshal, mide bulantısı, bazı göz ve kulak enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları bunlardan bazılarıdır. Bu yüzden hijyeninden emin olunmayan sularda yüzmekten kaçınmalı, sıcak havalarda ne şartlarda üretildiği bilinmeyen gıdaları tüketmemelidir.

Güneş çarpması

Güneş altında uzun süre boyunca kalmaya bağlı olarak vücut ısısının ayarlanmasından sorumlu olan mekanizmalar olumsuz etkilenebilir ve bunun sonucunda güneş çarpması adı verilen durum ortaya çıkabilir.

Yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma, istemsiz kas kasılmaları gibi belirtilerle kendini gösteren güneş çarpması, hayatı tehdit eden boyutlara ulaşabilir.

Güneş çarpmasına alınabilecek önlemler; dike yakın açılarla yeryüzüne geldiği öğle saatleri başta olmak üzere hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde açık alanlarda fazla zaman geçirmemektir.

Güneş yanıkları

Güneş ışınlarına yoğun şekilde maruz kalmanın sonucunda güneş yanığı adı verilen deri hastalığı oluşur. Hastalığın gelişim şöyledir; önce uzun süre boyunca güneşe maruz kalınmasına bağlı olarak ultraviyole ışınlarının etkisiyle deride kızarıklık oluşur.

Ardından yanığın şiddetine bağlı olarak renk koyulaşması ve derinin üst katmanında soyulmalar meydana gelir.

Birinci derece yanıklarda yalnızca kızarıklık, ağrı ve şişme gözlemlenir. Güneşin neden olabileceği en ağır yanık derecesi olan ikinci derece yanık belirtisi ise; cilt üzerinde içi su dolu kabarcıklar oluşmasıdır.

Güneş yanıklarından kaçınmak için ise öğle saatlerinde mümkün olduğunca güneş altında kalınmamalı, gölge alanlar tercih edilmeli ve açık havada bulunulan süreçte güneş kremleri, belirli aralıklarla yenilenerek kullanılmalıdır.

Güneş lekeleri

Özellikle açık renk tenli kişilerde görülen yüz, sırt, omuzlar ve kollarda yaygın olarak görülen güneş lekeleri istenmeyen bir görünüme sebep olur. Bu sebepten güneş kremi, şapka kullanmak gereklidir.

Oluşan güneş lekelerinin yok edilmesi veya görünümünün azaltılması için kimyasal peeling, leke giderici dermokozmetik ürün uygulamaları gibi yöntemlerden yararlanmak gerekir.

Yaz depresyonu

Mevsim değişimi, hava sıcaklıklarının değişmesi, gece ve gündüz sürelerinin değişmesi bireylerde duygu durum bozukluklarının oluşumuna neden olabilir. Bu duygu değişimlerine verilebilecek en iyi örnek yaz depresyonudur.

Hava sıcaklığının da etkisiyle kişilerde moral bozukluğu, enerji düşüklüğü, herhangi bir etkinlik yapmaktan kaçınma gibi durumlarla kendini belli eden yaz depresyonu kişilerde hassasiyet, uyku bozukluğu ve anksiyete bozukluklarına neden olabilir ve bu durum psikolojik tedavi gerektirir.

İsilik

İsilik, ter kanallarının tıkanması sonucunda ortaya çıkan, deride kızarıklık ve kabarcıklar şeklinde kendini belli eden ve genellikle yaz aylarında görülen bir deri hastalığıdır. Sıcak havalarda terlemeye bağlı olarak ortaya çıkar ve kaşıntıya sebebiyet verir. Çocuklarda daha yaygın olarak görülen isilik vücudun göğüs, karın, boyun, kol ve bacaklar gibi kıvrımlı bölgelerinde görülür. Genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşen isiliklerin uzun sürmesi durumunda hekime başvurmak gerekebilir.

Göz hastalıkları

Kirli ellerle gözlerin ovuşturulması veya kalabalık havuzlar gibi etkenler nedeniyle gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanma, batma ve yanma oluşabilir. Bu gibi rahatsızlıklara ise göz enfeksiyonları denir.

Bu yüzden özellikle yaz aylarında göz hijyenine her zamankinden çok daha fazla özen gösterilmeli ve gözlerde enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkması durumunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Gıda zehirlenmesi

Her mevsimde rastlanma olasılığı olsa da yaz aylarında her mevsimden daha sık rastlanır bir sorundur. Çünkü sıcak havalarda gıdalar daha kolay bozulur ve mikroorganizma üremelerinin hızlanması sonucunda gıda zehirlenmesi de yaygınlaşır.

Bu nedenle özellikle yazın sıcak günlerinde mümkün olduğunca dışarıda yemek yemekten kaçınılmalı, soğuk dolaplar içerisinde satılan ürünler soğuk zincir açısından güvenilir marketlerden satın alınmalı, sebze ve meyveler tüketilmeden önce çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Evde hazırlanan gıdalar buzdolabında muhafaza süreleri göz önünde bulundurularak fazla bekletilmemeli, mümkün olduğunca günlük olarak hazırlanıp tüketilmelidir.

Isırıklar ve kaşıntılar

Yaz aylarında sayısında artış gözlenen sivrisinekler ve bazı böcek türleri, insan vücudunu ısırarak kaşıntı, kızarıklık ve şişliklere yol açabilir. Bazen birkaç saat içerisinde kendiliğinden iyileşen bu durumlar bazen de günlerce süren kaşıntı ve alerjik reaksiyonlara neden olarak yaşamı olumsuz etkileyebilir. Böcek ısırmalarının haricinde bazen ev tozu ve akarlara, polenlere ve bazı kimyasal maddelere bağlı olarak da deride kaşıntı ve kabarıklık gibi sorunlara rastlanabilir. Sivrisinek ve böcek ısırmalarının önlenebilmesi adına evlerin pencerelerine sineklik takılmalı, açık havada sinek ve böcekleri uzaklaştıran yöntemler kullanılmalıdır. Alerji sorunu yaşayan kişilerde ise alerji testi yapılarak etkenler belirlenmeli ve bunlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

 

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler

Kaynak:Medical Park

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.