Yeni partide deprem! Kurulmadan dağılıyorlar

Yeni partide deprem! Kurulmadan dağılıyorlar

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eski AK Partili Ekonomi Bakanı Ali Babacan'ın kurmaya hazırlandığı yeni partide kriz yaşanıyor.

Eski AK Partili Ekonomi Bakanı Ali Babacan ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kurulması planlanan yeni partide kriz yaşanıyor.

Partide görev alması beklenen bazı isimler yakın zamanda 'Benden bu kadar' demesi bekleniyor.

Partinin 2020 şubat ayında resmileştirilmesi görüşü ağır basıyor. Ancak parti daha kurulmadan ekip içinde sorunlar başladığı ifade ediliyor. Yeni parti çalışması yapanlar kendilerini güçlü göstermek için başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin desteğini öne çıkardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “zamanı geldiğinde muhaliflerin gerçek yüzlerinin halka anlatılması”ndan söz etmesi de sıkıntı yaratmış durumda.

Geçmişte FETÖ ile irtibatı olan, çeşitli yollarla büyük paralar kazanmış olan isimlerin yeni partide görev almaktan uzak durmaya başladıkları kaydediliyor.

Parti kuruluşunun gecikmesi de sorun yaratmış durumda. Bazı isimler beklemenin aleyhte işlediğini savunurken, Gül-Babacan ikilisinin yeni partiyi ağırdan alması eleştiriliyor.

Eski Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan tarafından yürütülen partileşme çabaları son aşamaya gelmiş durumda.

Davutoğlu kesin ihraç istemiyle Ak Parti Disiplin Kurulu’na verildi. İhraç süreci işliyor.

Yakında ihracının resmileşmesi bekleniyor. Daha önce çalışmalarını yavaşlatan ve yakın çevresine “Erdoğan sonrası Ak Parti” senaryoları anlatan ve partiyi ancak kendinin toparlayabileceğini iddia eden Davutoğlu’nun, ihraç isteminin sonuçlanmasının arkasından yeni parti kuruluşunu ilan etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Temkinli davranıyorlar

Gül-Babacan ekibi ise temkinli. Ancak gecikmeden doğacak sorunları çözebilmek için önümüzdeki günlerde bir açıklama yaparak kararlılıklarını dile getirebilecekleri ifade ediliyor. Partinin 2020 şubat ayında resmileştirilmesi görüşü ağır basıyor. Ancak parti daha kurulmadan ekip içinde sorunlar başladığı ifade ediliyor.

Siyasi kulislerde konuşulanlar özetle şöyle:

'Yeni parti çalışması yapanlar kendilerini güçlü göstermek için başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin desteğini öne çıkardılar. Uluslararası finans kuruluşlarının da arkalarında olduğunu söylediler. Ancak bu durum ters tepmiş durumda. ABD’nin desteklediği bir hareket içinde olmayı ülkeye ihanet olarak görenler ortaya çıktı.

“Biz Ak Parti’nin uygulamalarına, yöntemlerine, ülkeyi idare ediş şekline karşıyız. Ama ABD’nin kumanda ettiği bir partiye destek vermeyiz. İşin boyutu farklılaşmaya başladı” diyenlerin sayısının arttığı bildiriliyor.

ERDOĞAN'IN ÇIKIŞI ETKEN OLDU

Bir başka konu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çıkışı. Erdoğan’ın “zamanı geldiğinde muhaliflerin gerçek yüzlerinin halka anlatılması”ndan söz etmesi de sıkıntı yaratmış durumda. Geçmişte FETÖ ile irtibatı olan, çeşitli yollarla büyük paralar kazanmış olan isimlerin yeni partide görev almaktan uzak durmaya başladıkları kaydediliyor. Her türlü desteğe vermeye hazır oldukları, ama açık desteğe soğuk baktıkları belirtiliyor. Bu durum özellikle GülBabacan ekibinde “işlerini kaybetme korkusu” olarak yorumlanıyor.

KADRODA KRİZ ÇIKTI

Parti kuruluşunun gecikmesi de sorun yaratmış durumda. Bazı isimler beklemenin aleyhte işlediğini savunurken, Gül-Babacan ikilisinin yeni partiyi ağırdan alması eleştiriliyor. Bu durum özellikle daha önce Ak Parti’de aktif görev almış sonra da kenara itilmiş isimlerde tepkiye dönüşmüş durumda. Partinin hemen kurulmasını isteyenler, “Seçmen beklemez, sen ortaya çıkmazsan herkes kendine yeni bir yol, yeni bir parti bulur” diye itiraz ediyor. Bir başka konu da kurucular arasında yer alacak isimler. Bazıları geniş bir yelpazeyi savunurken, bazıları da aşure çorbasına dönecek bir partinin karar almada zorlanacağı görüşünde.

'ABDULLAH GÜL HİÇ OLMADIĞI KADAR AKTİF'

Abdullah Gül için “bugüne kadar hiç olmadığı kadar aktif” değerlendirmesi yapılıyor. Gül’ün illerdeki hatta ilçelerdeki partililerle tek tek görüştüğü ve onları yeni parti konusunda ikna etmeye çalıştığı kaydediliyor. Gül’ün bir başka görevi de yeni partinin önder kadroları arasında ortaya çıkan sorunları çözmek.

Ak Parti kuruluşunda aktif olan isimlerden yeni partiye destek verenler arasındaki gerilimin giderek yükseldiği, parti kuruluşu geciktikçe de gerilimin hat safhaya çıktığı, bazı önemli isimlerin “benden buraya kadar” demesinin sürpriz olmayacağı konuşuluyor.

 

 

SİYASETCAFE.COM

 

İlgili haber;

gul-001.JPG

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.