Yeni torba kanun teklifi ile imar affının yolu açılıyor!

Yeni torba kanun teklifi ile imar affının yolu açılıyor!

En düşük emekli maaşını 3 bin 500 liraya çıkaran, Kredi Garanti Fonu'na (KGF) aktarılacak kaynağı 50 milyar liradan 100 milyar liraya yükselten ve memurlara 3600 ek gösterge verilmesini sağlayan kanun teklifinde imar affına ilişkin bir maddede yer aldı.

AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu 57 maddelik yeni torba kanun teklifi ile imar affı niteliğinde bir düzenleme geliyor. Kanun teklifinin 37’nci maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu’nda önemli bir değişiklik yapılıyor. Madde ile kaçak kullanımın azaltılması amacıyla inşaat ruhsatı almış ancak kullanma izni verilmeyen 1 Temmuz 2022 öncesi olan yapılara abonelik verilebilecek. 2022 öncesi yapılarda ruhsat şartı aranmayacak.

Meclis'in tatile girmesine az bir süre kala hükümet bazı konularda yeni yasaların yetişmesi için mesaisini yoğunlaştırdı. Bu kapsamda AK Parti 57 maddeden oluşan bir torba kanun teklifini de TBMM'ye sundu. En düşük emekli maaşını 3 bin 500 liraya çıkaran, Kredi Garanti Fonu'na (KGF) aktarılacak kaynağı 50 milyar liradan 100 milyar liraya yükselten ve memurlara 3600 ek gösterge verilmesini sağlayan kanun teklifinde imar affını ilişkin de bir maddede yer aldı.

Teklif ile ayrıca imar affı niteliğinde bir hüküm de getiriliyor. 31 Aralık 2021 tarihinden önce yapılmış inşaatlarda, elektrik ve su aboneliği için ruhsat alma ve ruhsata göre yapma şartı kaldırılıyor.

 

ELEKTRİK VE SU ABONELİĞİ ALABİLMEK İÇİN YAPI RUHSATI ALMA ŞARTI KALDIRILACAK


Kanun teklifinin 37’nci maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu’nda önemli bir değişiklik yapılıyor.

Madde gerekçesinde yazdığı şekliyle; kaçak kullanımın azaltılması amacıyla inşaat ruhsatı almış ancak kullanma izni verilmeyen yapılara geçici olarak elektrik ve su aboneliği verilmesiyle ilgili süre uzatılıyor. Yani 1 Temmuz 2022’ye kadar bu kapsamda olan yapılara abonelik verilebilecek.

Madde ile getirilen asıl önemli düzenleme ise elektrik ve su aboneliği verilebilmesi için yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 31 Aralık 2021 tarihine kadar yapılmış binalar için aranmayacak. Başka bir ifade ile elektrik ve su aboneliği alabilmek için yapı ruhsatı almış olma şartı kaldırılarak, bu durumdaki binalara bir çeşit af getirilmiş oluyor.

 

'İMAR AFFI DEĞİL AMA AFFIN ÖNÜNÜ AÇAR, MÜTEAHHİTLERE SATIŞ KOLAYLIĞI SAĞLAYACAK'


Düzenlemeyi değerlendiren kaynaklar, bunun doğrudan bir imar affı olmadığını, ancak imar affının önünü açabilecek bir uygulama olduğunu kaydettiler. Düzenlemenin aynen kanunlaşması halinde, yaptıkları konutlar için iskan almamış müteahhitlerin daha kolay satış yapmasının önünün açıldığını kaydeden kaynaklar, “Günümüzde müteahhitler konutu satıyorlar fakat iskan olmadığı için elektrik ve su aboneliği şantiyeden kullanılıyordu. Ev alanlar da sürekli müteahhidi sıkıştırıyorlardı. Bundan sonra imar başvuruları da düşebilir” değerlendirmesinde bulundular.

 

Siyasetcafe.com

 

 

Kaynak:Dünya gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.