Yeni vergilendirme yolda! Her şey sil baştan oluyor

Yeni vergilendirme yolda! Her şey sil baştan oluyor

Enflasyon artınca iktidar KDV ve ÖTV gibi vergilere da zam yapmıştı. Sokakta artan şikayetler iktidarı da harekete geçirdi. Artık herkesten gelirine göre vergi alınması için yeni bir sistemin ön hazırlıkları yapılıyor.

Türkiye'de enflasyonun yükselmesiyle KDV, ÖTV vb. vergi dalların tamamına zam getirilmişti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı Habertürk TV canlı yayınında, 'gelir düzeyine göre vergi ödenmesine' dair bir çalışma yapılıp yapılmadığına dair sorulara cevap verdi.

 

"GELİR DÜZEYİNE GÖRE VERGİ ALINMASINI PLANLIYORUZ"

 

"Doğrudan vergilerin payının artması gerektiğine yürekten inanıyorum" hedeflerinin bu çalışma olduğunu açıkladı. Yılmaz konuşmasının devamında: "Gelir düzeyi ne olursa olsun herkesten aynı vergiyi almak değil, gelir düzeyine göre arttıkça daha fazla vergi ödenmesi daha adaletli. Dolaylı vergi yoğun olduğunda bu ayrımı yapamıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

 

"MEVCUT YAPIYI TARTIŞMAMIZ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM"

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuya açıklık getirdi.

"Ben de eski bir planlamacı, kalkınmacı olarak mevcut yapıyı tartışmamız gerektiğine inanıyorum. Dolaylı vergilerin payı çok yüksek, doğrudan vergiler nispeten düşük. OECD, gelişmiş ülkelerle mukayese edin. Önümüzdeki dönemde toplam vergi gelirlerini değiştirir ya da değiştirmezsiniz o ayrı bir tartışma. Doğrudan vergilerin payının artması gerektiğine yürekten inanıyorum. Sosyal adalet açısından da çok önemli. Bu, gelir düzeyi ne olursa olsun herkesten aynı vergiyi almak değil, gelir düzeyine göre arttıkça daha fazla vergi ödenmesi demek. Düşük gelirlilere daha az sorumluluk yüklenmesi anlamına geliyor. Dolaylı vergi olduğunda bu ayrımı yapamıyorsunuz. Biz orada da sosyal adaleti şöyle özetliyoruz. Dar gelirlilerin daha fazla kullandığı malzemelerde KDC'yi daha düşük tutup lüks tüketimde yüksek tutuyoruz. Tabi bu bir günde olacak bir şey değil. Orta ve uzun vadede aşama aşama gideceğimiz bir hedef.'' dedi.

 

MEMURLARDA ÖNEMLİ

 

Yılmaz konuşmasının devamında memurlar içinde konuştu:

 

''Biz bir oran veriyoruz. Memura yüzde 15 dediniz. Yıl ortasında yüzde 15'in üstünde ise farkını veriyorsunuz. Hiç kimseyi enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Yıl ortasında enflasyon neyse o fark verilecek. Memurla ilgili bu yılın enflasyon farkı olacak. Seyyanen artış yaptığımız için. Dolayısıyla gelecek yılın artışı daha yüksek olacak. Enflasyondaki yeni tahminlerimiz ışığında baktığımızda memura önemli bir artış olacağını söyleyebilirim. Bu otomatik olarak memur emeklisine yansıyacak. İşçi emekli ve asgari ücretlilerle ilgili dengeleyici çalışmayı öngörüyoruz. Asgari emekli ile asgari ücreti mukayese edersek geçen yıl yüzde 64'üydü. Bu yıl yüzde 66'ya yükseldi. Bu yıl asgari ücrete ciddi artış yaptık. Asgari emekli aylığına yüzde 114 artış yaptık. Buna rağmen sosyal şartlar, beklentiler dolayısıyla burada yine bir çalışma yürütüyoruz. Yıl sonuna kadar bu çalışma bitecek inşallah. 2023 ve 2024 sonrası inşallah çok daha rahat bir döneme gireceğiz.'' ifadeleri kullandı.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.