Yeni yargı paketinde bu suçlara af yok

Yeni yargı paketinde bu suçlara af yok

Yeni yargı paketi kapsamına girecek suçların sınırları net olarak çizildi. İşte infaz indirimi kapsamına alınmayacak suçlar:

AK Parti tarafından hazırlanan ikinci yargı paketi tasarısı cezalara % 50 indirim sağlayacak. Tasarının detaylarında, infaz düzenlemesinin değiştirilerek, 3'te 2 den yüzde elliye düşürülecek.

Yeni yargı paketi kapsamına girecek suçların sınırları net olarak çizildi.

İnfazın, açık veya kapalı cezaevi dışındaki, bir şekilde yerine getirildiği hâllerde ayrıca bir indirim olmayacak. Yani çıkarılacak düzenleme, hâlihazırda cezaevinde olanları kapsayacak ve infazın dışarda geçirilmesi olarak adlandırılacak.

Bu düzenlemeden yararlanacakların şartı salıverme veya denetimli serbestlik adı altında cezalarını cezaevi dışına tamamlamaları öngörülüyor.

Mevcut yasalara göre hâlihazırda cezasını dışarıda geçirmeye devam edenlerin sayısının ise 60 bin civarında olduğu öğrenildi.

 

HANGİ SUÇLARA AF YOK?

 

İşte infaz indirimi kapsamına alınmayacak suçlar:

 

* Terör suçları

* Adam öldürme 

* Cinsel istismar

* Mükerrer suçlar

* Uyuşturucu suçları

 

DENETİMLİ SERBESTLİKTE ÜST SINIR YENİDEN BELİRLENECEK

 

Yılbaşından sonra Meclis’e getirilecek düzenleme ile denetimli serbestlikteki üst sınır da yeniden belirleniyor. Buna göre, hâlen 1 yıl olan denetimli serbestlik süresi ‘Aldıkları cezanın yüzde 10’unun dışarda geçirilmesi, ancak bu sürenin 3 yılı aşmaması’ şeklinde belirleniyor.

İnfaz indirimi kapsamı dışında tutulan, ‘Terör, adam öldürme, cinsel suçlar, mükerrer suçlar ve uyuşturucu suçlarından’ ceza alanların, denetimli serbestlik konusundaki ‘genel düzenlemeden’ yararlanacakları belirtildi.

Bu suçları işleyenler, mevcut yasalara göre kalan cezalarının sadece bir yılını dışarda geçirebiliyorlar. Yeni yapılacak düzenlemeye göre ise kalan cezalarının son üç senesini dışarda tamamlayacaklar. Bu durumda olanların sayısının 20 bin civarında olduğu kaydedildi.

 

ÜST SINIR YÜKSELECEK

 

İnfaz sürelerinde yapılacak indirimden ve denetimli serbestlikteki üst sınırın üç seneye çıkması düzenlemesinden, 130 bin hükümlünün faydalanacağı bilgisi verildi. Ancak bu kişilerin tamamı aynı anda serbest kalmayacak. Yasada belirtilen cezaevinde kalma sürelerini tamamlayanlar, şartlı salıverme koşullarını da sağlamaları durumunda, kalan sürelerini cezaevi dışında tamamlama imkânına sahip olacak.

Mesela 10 yıl hapis cezasına mahkûm olan birisi, yasa çıktığında 5 yıllık süreyi cezaevinde geçirmişse, kalan 5 yılını infaz indiriminden yararlanarak dışarda geçirebilecek. 10 yıllık cezanın beş yılını cezaevinde tamamlamayanlar ise önce bu 5 yılın dolmasını bekleyecek. Kanun çıktıktan sonra, infaz indiriminden yararlanarak, cezaevi dışında cezalarını tamamlayacakların sayısının ilk etapta 90-100 bin kişiyi bulabileceği belirtiliyor.

 

İlgili haber;

ceza.JPG

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.