Yeni Zelanda’da cami saldırısına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kınama

Yeni Zelanda’da cami saldırısına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kınama

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde Cuma namazı vaktinde bir camiye otomatik silahla saldırı düzenlendi. Yaklaşık 200 kişinin bulunduğu düşünülen cami saldırısında en son 40 kişinin öldüğü açıklandı.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde Cuma namazı vaktinde bir camiye otomatik silahla saldırı düzenlendi. Yaklaşık 200 kişinin bulunduğu düşünülen camide en az 40 kişinin hayatını kaybettiğinden endişe ediliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, bugünü “Yeni Zelanda’nın en karanlık günü” olarak tanımlarken, üst düzey hükûmet yetkililerin kriz toplantısı düzenleyeceği bildirildi.

Dört kişinin gözaltına alındığını açıklayan polis teşkilatı, gözaltına alınanların üçünün erkek, birinin kadın olduğunu bildirdi.

Camide bulunan kişilerden biri, CNN kanalına yaptığı açıklamada, silahlı saldırganın 10-15 dakika boyunca insanları hedef alarak ateş ettiğini söyledi.

ERDOĞAN: MÜSLÜMANLARA YAPILAN TERÖR SALDIRISINI ŞİDDETLE KINIYORUM

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, resmi sosyal medya hesaplarından Yeni Zellanda mesajı yayınladı. Başkan Erdoğan, mesajında Türkçe ve İngilizce olarak şunları kaydetti;

"Yeni Zelanda'da Nur Camii'ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum.  Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.”

“I strongly condemn the terror attack against the Al Noor Mosque in #NewZealand and Muslim worshippers. May Allah have mercy on the victims and grant a speedy recovery to the wounded."

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN: BU SALDIRI MÜSLÜMAN DÜŞMANLIĞININ GELDİĞİ NOKTAYI GÖSTERMEKTE

"Yeni Zelanda Christchurch’te Nur Camisi'ne yapılan ırkçı ve faşist saldırıda onlarca kişi hunharca katledildi. Saldırıyı şiddetle kınıyor, ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yükseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir."  

FAHRETTİN ALTUN, CAMİ SALDIRISINI KINADI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki cami saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını bildirdi.

ARDERN: YENİ ZELANDA İÇİN KARANLIK BİR GÜN OLDUĞU AÇIK

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Ölümler ve yaralılar hakkında bu aşamada herhangi bir onay veremesem de söyleyebileceğim şey bunun Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri olduğu açık. Açıkçası, burada olanlar, olağanüstü ve benzeri görülmemiş bir şiddet eylemidir." dedi.

AVUSTRALYA BAŞBAKANI MORRİSON: HABER BENİ DEHŞETE DÜŞÜRDÜ

Morrison, resmi twitter üzerinden hesabından Yeni Zelanda'daki camilere yapılan saldırıyla ilgili açıklamada bulundu.

Morrison paylaşımında, "Yeni Zelanda Christchurch'teki ciddi silahlı saldırı haberleri beni dehşete düşürdü. Durum hala gelişiyor ama düşüncelerimiz ve dualarımız Kivi (Yeni Zelandalılara verilen ad) kuzenlerimizle birlikte." ifadelerini kullandı.

Christchurch'ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwood camilerine Cuma namazı esnasında silahlı saldırı düzenlenmiş, saldırıda ölü ve yaralıların olduğu açıklanmıştı.

BÜYÜKELÇİ: ÜZGÜNÜZ SARSILMIŞ VAZİYETTEYİZ, YAKINDAN KONUYU TAKİP EDİYORUZ

Türkiye’nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, yaptığı açıklamada, "Üzgünüz sarsılmış vaziyetteyiz, yakından konuyu takip ediyoruz." dedi.

Saldırıda ölen veya yaralananlar arasında şu ana kadar Türk vatandaşı bulunmadığı bilgisi ulaştığını aktaran Büyükelçi Ergin, "Çok dar bir bilgi var şu aşamada. Hala operasyonlar devam ettiği için bir yetkililer kesinlikle şu aşamada operasyonlara bir şey getirmemek için henüz resmi bilgi aktarmıyorlar." diye konuştu.

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.