Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz yorumladı! Türkiye, Orta Asya Türk Cumhuriyetleriyle siyasi entegrasyonu neden sağlayamadı?

Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz yorumladı! Türkiye, Orta Asya Türk Cumhuriyetleriyle siyasi entegrasyonu neden sağlayamadı?

Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz, Türkiye Orta Asya Türk Cumhuriyetleriyle siyasi entegrasyonunun bu zamana kadar neden sağlanamadığını, bu hükümet zamanında da bunun nasıl sağlanabileceğini anlattı.

Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz, sosyal medya hesabı Twitter'dan bir video paylaştı.

Yılmaz videoda Türkiye Orta Asya Türk Cumhuriyetleriyle siyasi entegrasyonunun bu zamana kadar neden sağlanamadığını, bu hükümet zamanında da bunun nasıl sağlanabileceğini anlattı.

Yılmaz, hükümetin Türkiye'yi siyasi İslam çizgisinde, Afganistanlaşma, Talibanlaşma ve İranlaşma çizgisine doğru götürdüğünü ve bizdeki Müslümanlık anlayışının yine bu hükümetle Araplaşmaya dönüştürüldüğünü ifade etti.

 

İşte Yılmaz'ın açıklamasının tamamı:

 

'Türkiye Orta Asya Türk Cumhuriyetleriyle siyasi entegrasyonu bu zamana kadar neden sağlayamadı? Bundan sonra sağlayabilir mi? şeklinde sorulara muhatap oluyorum. Sağlayamadı çünkü Sovyetler dağıldığında Türkiye hazırlıksız yakalandı. Bürokrasisiyle, siyasetiyle bu bölgeyi tam olarak bilmiyordu. Dolayısıyla hazırlıksız yakalandı.

İki, Rusya'nın bu bölgelerdeki ağırlığı devam ediyordu. Ordu'da, istihbaratta başka yerlerde. Üç, bu ülkelerin içerisindeki Rus nüfusu fazlaydı. Ve bu ülkeler bir şey yaparken bir gözleri de acaba Moskova ne der? Hep o hesap içerisindelerdi. Tam rahat değillerdi. Türkiye'yle iş birliği açısından. Ve süreç tabii ki gecikti. Çok hatalar yapıldı, Peki şu anda bu yapılabilir mi? Bu hükümet zamanında yapılamaz. Çünkü bu hükümet Türkiye'yi siyasi İslam çizgisinde, Afganistanlaşma, Talibanlaşma ve İranlaşma çizgisine doğru götürüyor. Orta Asya Cumhuriyetleri laik böyle bir şeyi istemiyorlar. Mesafeli dururlar ve duruyorlar. İki bizdeki Müslümanlık anlayışını yine bu hükümetle başlayan bir Araplaşmaya dönüştürüldü

Halbuki Orta Asya, Hoca Ahmet Yesevi anlayışıyla hareket ediyor. Daha çok Türklük anlayışıyla devam ediyor.  Dolayısıyla daha modernite, daha çağdaşlık, daha farklı bir insancıl, daha insani değerlerle bir din anlayışı ve yorumu bu bölgede mevcut.

Dolayısıyla orada da bunlar yapamazlar. Peki biz yapabilir miyiz? Pekala yapabiliriz. Nasıl olabilir? Bir kere AB türü yani Avrupa Birliği şeklinde bir siyasi entegrasyon pekala mümkün. Dört buçuk milyon Kilometrekarelik bir alandan bahsediyoruz. Türkiye'nin yedi kat büyüklüğünde bir alandan bahsediyoruz.

Burada ortak bir konsey, ortak bir komisyon, ortak bir bakanlar kurulu ve bu bölgenin başkanı, seçimle belirlenecek başkanı Evet AB şu anda AB başkanı komisyon başkanı AB Başkanı seçiminde belirleniyor ya. Evet Türk cumhuriyetlerinin de başkanı seçimde belirlenebilir. Ve daha da önemlisi ortak para birimi, ortak gümrük yalanları, mallar hizmetler ve kişilerin serbest dolaşımı hepsi sağlanabilir. Yeter ki isteyelim ve yapalım.'

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.